Brouwerij in de kijker: De Dolle Brouwers

Brouwerij in de kijker, De Dolle Brouwers, Oerbier, bier, brouwerij

Geschiedenis van de brouwerij

De geschiedenis van de brouwerij in Esen gaat terug tot 1835 toen dokter Louis Nevejan de brouwerij, later met stokerij, oprichtte. In 1882 werd deze aangekocht door Alois Costenoble die hier brouwde tot 1927. Daarna runde zijn zoon Moïse de brouwerij tot 1957 waarna zijn zoon Louis de zaak overnam. In 1980 namen de Dolle Brouwers de brouwerij over.

De Dolle Dravers

Oorspronkelijk waren de Dolle Brouwers de Dolle Dravers. Dit was een fietsclubje van vier man: de gebroers Herteleer, Dirk Coussée en Bernard Veranneman. Een voorwaarde om toe te treden tot deze selecte fietsclub was meefietsen op hun jaarlijkse trip heen en terug van Roeselare naar Cap-Gris-Nez af te leggen per fiets in één dag. Dit merkwaardig gebruik bestaat nog steeds, hoewel de Dolle Dravers nu niet meer bestaan. Anno 1980 werden de Dolle Brouwers in het leven geroepen door de overname van een leegstaande brouwerij te Esen bij Diksmuide.

Het Oerbier

In de leegstaande brouwerij zouden de vier ‘Oerbier’ brouwen. Ze hadden thuis al geëxperimenteerd in de wastobbe. Met enkel natuurlijke ingrediënten en nagisting op de fles kwam het Oerbier tot stand. Sedert 1980 zijn er al enkele bieren bijgekomen: Arabier, Boskeun, Dulle Teve, Stille Nacht en Stout.

Bezoek onze brouwerij

Je kunt onze brouwerij bezoeken in het weekend bezoeken op afspraak. Zaterdag en zondag zijn we open van 14u tot 19u. Grote groepen van minimum 30 personen kunnen we wel ontvangen tijdens de week, behalve op dinsdag en woensdag. Het geleide bezoek duurt één uur, zonder het proeven in de bar. De prijs bedraagt € 4,50. Hierbij is een Oerbier inbegrepen.

Brouwerij De Dolle Brouwers
Roeselarestraat 12B
8600 Esen
Telefoon: 051 50 27 81
E-mail: info@dedollebrouwers.be

Meer informatie vind je op onze website.

In dit artikel: , , , , café