In twee minuten een fris pintje

r zijn van die prangende problemen waar iedere bierdrinker vroeg of laat mee te kampen heeft. Eén ervan is een tekort aan ijskoud bier. Je zou natuurlijk geduld kunnen oefenen en rustig wachten tot de koelkast haar werk heeft gedaan. De ervaring leert ons echter dat de gemiddelde bierliefhebber dat geduld niet heeft. Daarom leren we je een trucje om in geen tijd een koud biertje op tafel te toveren.

Een Gouden Raad van Tante Kaat!

Je hebt niet eens zoveel nodig. Een kom, weinig water, zout, ijsblokjes* en natuurlijk het flesje bier. Het proces dan! Neem de kom en giet er wat water in. Neem twee soeplepels zout en giet ze bij het water. Haal de ijsblokjes uit de diepvries en gooi ze in de kom. Roer flink door. Neem nu een lauw flesje bier en gooi het in het mengsel van ijs, water en zout. Na twee minuten kan je genieten van frisse pint!

Wat is dat voor hekserij?!

Hekserij? Niets van, gewoon simpele fysica. IJsblokjes smelten in water. Het zout is nodig om de blokjes sneller te doen smelten maar daarvoor heeft het zout een warmtebron nodig. Het bierflesje speelt deze rol van warmtebron. Zo komen die lessen natuurkunde tóch nog eens van pas!

*Als je geen ijsblokjes in huis hebt, vervalt deze truc. Dan raden we je aan om spoorslags naar de Trollekelder te vertrekken. Daar staat het bier altijd koud!

 

In dit artikel: , , , café