Brouwerij in de kijker: Stadsbrouwerij Gruut

Brouwerij in de kijker, Stadsbrouwerij, Gruut, Gent

Het zal niemand verbazen maar Gent heeft een eigen stadsbrouwerij: Gruut. Dit is niet het enige wat uniek is aan de brouwerij: ze gebruiken namelijk geen hop maar een specifiek kruidenmengsel bij het brouwen van Gruut. De Gentse Stadsbrouwerij Gruut werd opgericht in 2009 door Annick De Splenter.

In de Middeleeuwen verdeelde de Leie Gent in twee delen. Op de rechteroever werd bier gebrouwen met hop en aan de overkant gebruikte men een mengeling van kruiden, gruuten genaamd. Hop werd pas in de 13e eeuw gebruikt als alternatief kruid in de bereiding van bier, maar het bier werd op smaak gebracht met kruiden “Gruyt” of “Gruut”.

De Gruut was ook een betaaleenheid ten tijde van Keizer Karel. De Gruut-munt wordt gebruikt als het logo van de brouwerij.

De brouwerij bevindt zich aan de Grote Huidevettershoek nummer 10 in Gent. Het gebouw diende al als gasfabriek, spinnerij en weverij. De brouwerij bevindt zich in het pand waar voorheen café Igor gevestigd was. Hier brouwen ze 5 hectoliter Gruut, dit is net genoeg om de Gentse cafés en restaurants te voorzien. Voor de export wordt Gruut gebrouwen in Bavikhove.

Naast de Gentse Stadsbrouwerij is hier nog steeds een dag-en nachtcafé gevestigd. De brouwerij is steeds te bezoeken. Men kan uit verschillende formules kiezen en we voorzien steeds een degustatie.

In dit artikel: , , , , , , café