Dekenijfeesten op Sint-Jacobs met Wim Claeys

wim-claeys-trekzak-zanger1

Geld te veel? Feest!

De dekenijen, die in de dertiende eeuw ontstonden als ‘parochies’, werden in die tijd geleid door een deken en dekenin. Weliswaar wijkagenten avant la lettre. Verder stonden ze in voor meer praktische zaken zoals wegenonderhoud, opknappen van kapelletjes en zelfs het handhaven van de orde. Dit alles werd betaald met bijdragen van buurtbewoners en betalingen bij bijvoorbeeld huwelijken. Wanneer er na het betalen van alle rekeningen nog geld overbleef in de kas van de dekenij, werd dit terug aan de buurt gegeven in de vorm van een groot feest, meestal in of rond een café.

Ook in 2014

Nadat tijdens het Franse bewind de dekenijen werden afgeschaft, besloot Gent begin vorige eeuw om deze terug in te voeren. De dekenijfeesten werden in ere hersteld! Dit jaar kan je op 14 september genieten van de dekenijfeesten op zowel de Vlasmarkt als bij Sint-Jacobs

Gentse leute met Wim Claeys

Een feest in de buurt? Dan doet café De Trollekelder mee! Een feest in Gent? Dat vraagt om Genst vertier. En dus kan je dit jaar tijdens de dekenijfeesten in ons café genieten van een optreden van Wim Claeys. Wim Claeys, geboren en getogen in Gent, hoeft eigenlijk geen introductie. Wie kent deze kleinkunstenaar, muzikant en zanger met een grootse liefde voor Gent nog niet? Zijn allereerste cabaretproject had niet voor niets de titel “Test eu Gents” en ook met “De Zwanenzang van Karel Waeri” eert hij een oud Gents volkszanger. Zijn eerste muzikale project was een Gentse folkgroep.

Nog even vermelden dat deze Wim Claeys ook de bedenker is van het concept boombal, en je begrijpt dat je op 14 september in ons café terecht kan voor een volks, Gents ambiancefeest, geleid door een Gentse folkmuzikant van de zuiverste soort: Wim Claeys.

www.wimclaeys.be

In dit artikel: , , , café