Gulden Godendrank: de mythe van Ceres
Dat ‘cerveza’ het Spaanse woord voor ‘bier’ is, weten we dankzij Tom Waes ondertussen allemaal. Minder algemeen geweten is de
geschiedenis van het woord. Het is afkomstig van de Romeinse Godin Ceres, de Godin van landbouw en moederliefde. Het verband met bier is dus niet ver te zoeken.
Ceres en Proserpina
De godin Ceres werd geëerd door de bevolking om een goede oogst te bekomen. Zij was verantwoordelijk voor het vernieuwen van de natuur en de overgang van de seizoenen. Volgens een Romeinse mythe, gebaseerd op de Griekse legende van Demeter, komt dit voort uit de ontvoering van haar dochter Proserpina. Volgens de Romeinse versie van dit verhaal liet Venus, de godin van de liefde, Pluto, de koning van de Onderwereld, verliefd worden op Proserpina. Zij wou echter niets met hem te maken hebben, waarop hij dan maar besloot om haar te ontvoeren.
De mythe van Ceres
Volgens de legende zocht Ceres vruchteloos naar haar dochter gedurende vele dagen en toen ze ontdekte wat er was gebeurd, trok ze zich uit miserie terug van de wereld. De gevolgen waren niet te overzien: de aarde werd onvruchtbaar en er heerste een wereldwijde hongersnood. In een poging de woede van Ceres te temperen, stuurde oppergod Jupiter uiteindelijk Mercurius om Proserpina uit de Onderwereld terug te halen. Pluto was er echter met een list in geslaagd om Ceres permanent aan hem te binden en dus kwam men tot een compromis: Proserpina blijft zes maanden per jaar bij haar moeder en zes maanden bij Pluto.
De vier seizoenen
En zo ontstonden volgens de Romeinse geschiedenis de vier seizoenen: tijdens de herfst en winter rouwt Ceres om het verlies van haar dochter en tijdens de lente en zomer viert zij haar samenzijn. Hierdoor kon het volk weer gewassen planten en oogsten, waardoor er genoeg voedsel was om de rest van het jaar te overleven. En aldus kon het bier terug rijkelijk stromen.