Gulden Godendrank: Niet voor Grieken en Romeinen

ie lust er nu niet een koud biertje? Tja, smaken verschillen, zou je zeggen, maar daar ligt het deze keer niet aan. Grieken en Romeinen konden simpelweg geen bierluchten.

Biergeschiedenis in het kort

Bier is een eeuwenoud drankje. Er wordt aangenomen dat Sumeriërs de eerste waren die bier brouwden. Zij leefden zo’n vijfduizend jaar geleden op het gebied dat nu tot Irak behoort. Het recept was echter heel anders dan dat wij het vandaag kennen. Sumeriërs bakten brood in de vorm van een emmer. Die ‘emmer’ was vanbinnen gaar en vanbuiten goed hard. Dan goten ze er water in en lieten het gisten. Voilà, het bier was klaar. Naar eigen smaak voegden mensen er honing of kruiden aan toe. Hoewel dit erg onsmakelijk klinkt, was dit niet de reden waarom Grieken en Romeinen walgden van bier.

Een middeleeuws drankje

In de middeleeuwen was zuiver water echter schaars. Dit zette mensen aan om bier te drinken. Rijkelui konden zich ook wijn permitteren. Zo was er Henry Tudor (de achtste, die met zijn zes vrouwen), die dronk zich vaak lazarus. Hij was verzot op bier en dronk soms zes liter per dag. Kijk, dat is nu eens een bierenliefhebber.

Grieken en Romeinen

Wij zetten het woord bier samen in één zin met Grieken en Romeinen, maar eigenlijk mogen we dat niet doen. Gewoonweg omdat ze niet bij elkaar passen. Grieken en Romeinen haatten bier. Volgens hen was het namelijk een barbaars vrouwendrankje. Bier werd in die tijd geassocieerd met vrouwen omdat het koud en nat was. Jawel… Mannen daarentegen waren echte wijnliefhebbers en wijn was namelijk warm en droog en dat associeerden zij met mannelijkheid. Toegegeven, best een rare opvatting.

Dan was er ook Aristoteles die schreef dat mensen van verschillende drankjes alle kanten opvielen, maar van bier vielen zij altijd achterover. Een Romeinse senator genaamd Tacitus deelde de Griekse weerzin tegen bier en schreef dat bier een walgelijk brouwsel was van gegiste gerst en tarwe en dat het slechts heel weinig weg had van wijn.

Die ‘bierenfobie’ was blijkbaar aanstekelijk, want ook de Galliërs die ooit trouwe bierdrinkers waren, begonnen vanaf de tweede eeuw na Christus wijn te drinken. Ze importeerden wijn uit Italië en lieten bier links liggen.
Erg eigenaardig als je het ons vraagt. Laten we daarom maar gewoon onze bierglazen klinken op de gekke kuren uit de geschiedenis!

café