Kraakpand

Gent, Uit in Gent, Kraakpand

Line-Up: Douglas Firs, Ellen Schoenaerts Kwartet, BL!NDMAN [sax], Peter Van Huffel’s Gorilla Mask

Op één avond reis je met vier verschillende bands van het ene genre naar het andere, van de ene sfeer in de andere. Een intieme clubsetting op neusafstand van de muzikanten. Voer voor avonturiers.

DOUGLAS FIRS

De ster Gertjan Van Hellemond, gitarist van The Bony King of Nowhere, schoot als een paddenstoel uit de grond. Hij wordt het geesteskind van Neil Young, Gram Parsons en Bob Dylan genoemd.
Op het debut van Douglas Firs ‘Shimmer and Glow’, een plaat die overal enthousiast onthaald werd, brengt hij louterende muziek die de alledaagsheid van het leven bezingt. Op Kraakpand belooft Douglas Firs een aantal nieuwe songs te brengen alsook die waar iedereen steeds opnieuw naar verlangt.
> Lees de CD-review op Humo.be

ELLEN SCHOENAERTS KWARTET

“ALS HET TOCH ALLEMAAL NIET MAG, WAAROM HOUDT NIEMAND MIJ DAN TEGEN?”
Met Feiten geeft Schoenaerts een document weer van haar turbulente leven tot hiertoe.
In een tevergeefse poging zich uit te drukken naar haar grote, gebroken liefdes, kwam deze compromisloze, stormachtige, wervelende, niets ontziende plaat tot stand. Muziek als een eindeloos gevecht tegen de vergankelijkheid, de nietigheid en de banaliteit waartoe het leven soms gereduceerd wordt.
Een ode aan megalomanie en moed. Een ode aan elk hardnekkig proberen. Een ode aan liefde en leven in zijn volle glorie.
Samen met producer Simon Lenski, Ellen Schoenaerts’ vaste kwartet en vele gastmuzikanten werd over een periode van twee jaar gevijld aan FEITEN. Het resultaat is een krachtig statement waar muzikale verrassingen, harde maar kwetsbare teksten en een grootse emotionaliteit één worden.
Geïnspireerd door muzikale helden als PJ Harvey, Jacques Brel, Tom Waits en Rufus Wainwright zijn Simon Lenski en het Ellen Schoenaerts kwartet erin geslaagd een heel nieuw, eigen geluid te maken dat tegelijk slaat en zalft.
Ellen Schoenaerts- zang
Tom Pintens – gitaar
Ephraim Cielen – drums
Harald AUSTBØ – cello
> Lees de cd-review op Humo.be en op cuttingedge.be

BL!NDMAN [SAX]

Orgelmuziek van J.S. Bach gebracht door vier saxofonisten. Niet meteen een voor de hand liggende combinatie, tot je het eindresultaat hoort en je je afvraagt waarom dit niet eerder werd gedaan. Bl!ndman [sax] breit een vervolg aan de succesformule waarmee het jaren geleden vriend en vijand in vervoering bracht. De subtiliteit waarmee ze de overdonderende orgelmuziek van Bach op saxofoon weten te brengen, is niet minder dan indrukwekkend.

‘Dit is een ijzersterk repertoire. Het is belangrijk dat het gespeeld wordt, dat er jonge componisten opstaan die, los van conventies, met lef hun eigen ding gaan doen.‘ Maarten Beirens, De Standaard

(PETER VAN HUFFEL’S) GORILLA MASK

Het Berlijnse trio Gorilla Mask brengt de luidste, meest uitdagende klanken uit de avant-jazz scene van de afgelopen tien à twintig jaar. Saxofonist Peter van Huffel, de muzikant achter Gorilla Mask, is een briljant componist met een schat aan ideeën en een onverschrokken improvisator van woest geluid. Van Huffel’s partners in crime – bassist Roland Fidezius en drummer Rudi Fischerlehner – hebben een rusteloze, onverzoenlijke energie die gevaarlijk wankelt op de rand van totale chaos.
Liefhebbers zullen Van Huffels geluid onvermijdelijk vergelijken met Ayler en Brotzmann. Maar Gorilla Mask is veel meer dan free jazz. Dit is gedurfde 21e-eeuwse geïmproviseerde muziek met ontelbare invloeden. Hun muziek is tegelijk zanderig en stedelijk, intellectueel en klaar om een ​​marathon te lopen, zelfs met een vleugje zoetigheid… De combinatie van het impulsieve van de improvisatie met een zekere vorm van controle, maakt deze muziek zo verdomd interessant. Hou je klaar voor deze speed metal jazz à la Zorn.
Peter Van Huffel – Altsaxofoon
Roland Fidezius – Bass & Noise
Rudi Fischerlehner – Drums

JEF NEVE

De gastheer die de avond aan elkaar praat en ook van muzikale commentaar voorziet is niemand minder dan jazzpianist Jef Neve.
Jef Neve is naast zijn opleiding klassieke muziek en jazz, ook geïnteresseerd in popmuziek en rock. Hij maakte reeds deel uit van verscheidene jazzbezettingen, klassieke formaties, showorkesten, popbands, theaterproducties, studiosessies, … Van 2008 tot 2011 had hij samen met Lies Steppe een radioprogramma op Klara.
Jef is een alles-kunner, geboren met het muziek-gen, die graag buiten de lijntjes kleurt. De uitgelezen persoon om iedereen tijdens Kraakpand op een aangename manier van de ene muzikale sfeer naar te andere te gidsen.
Volg Kraakpand op Facebook – Youtube

In dit artikel: , , café