Negende trappistenbier van de wereld

nederlandse trappist, trappisten, zundert, trappistenbier

De Zundert uit Nederland

De wereld heeft er twee nieuwe trappistenbier bij en ze komen niet uit België. In het Nederlandse Zundert hebben de monniken van Abdij Maria Toevlucht de handen in elkaar geslagen en een nieuw godennectar gebrouwen: De Zundert.

Brouwen om te leven, leven om te brouwen

In de Nederlandse abdij merkten de 20 monniken dat hun belangrijkste bezigheid tot nu toe, de landbouwactiviteiten, niet meer rendabel waren. Ze besloten het tweede trappistenbier van Nederland te brouwen in hun abdij, De Kievit. Voor de botteling komen ze wel naar België.

Een complex bier

De Zundert is een complex bier met een bom aan smaken die je niet onmiddellijk kan thuisbrengen. De monniken omschrijven de trappist zelf als een kopergoud bovengistend bier met 8% alcohol, behoorlijke bitterheid en een kruidige afdronk. Ze kozen voor een niet te zwaar en niet te donker bier. Een unieke trappist.

Nummer negen

De Zundert bruist nu mooi naast de 8 andere trappisten: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren uit België, Engelszell uit Oostenrijk en La Trappe uit Nederland. Allemaal kregen ze het logo “Authentic Trappist Product” van de Internationale Vereniging Trappist. Dat is een eer, want alleen als een bier binnen de kloostermuren en onder toezicht van monniken wordt gebrouwen, mag het de naam “trappistenbier” dragen.

Steek je hand ongeveer nu in de lucht en bestel een Zundert om zelf wat Hollands vakmnschap te proeven. Schol!

Bron foto: bndestem.nl

In dit artikel: , , , , , , , café