Sun Kil Moon

sunkilmoon

 

Mark Kozelek was oorspronkelijk singer-songwriter bij het geroemde Red House Painters. Het leverde hem de titel ‘founding father of slowcore‘ op, met in zijn zog bands als Low en American Music Club.

Later sloeg hij een andere weg in met het al even geweldige Sun Kil Moon. Eén ding wordt alvast duidelijk als je de platen van Kozelek beluistert: hij weet een zeldzaam emotionele intensiteit in zijn platen te leggen die je nergens anders tegenkomt.

Na pareltjes als April (2008) en Admiral Fell Promises (2010) is het uitkijken naar de nieuwe plaat van Sun Kil Moon, Benji (release: februari 2014). We beginnen nu al te watertanden bij het zien van het gastenlijstje dat meespeelde op deze plaat: Sonic Youth drummer Steve Shelley, Will Oldham (aka Bonnie Prince Billy), Jen Wood (Postal Service), …  

Het water loopt ons zelfs uit de mond bij het horen van de eerste singles ‘Micheline’, ‘Richard Ramirez Died Today of Natural Causes’ en onlangs nog ‘Ben’s My Friend’. Die laatste singel werd de hemel in geprezen door Stereogum en bekroond met de titel ‘Best New Track’ door Pitchfork.

Kozelek heeft alleszins een duidelijke transformatie ondergaan, waardoor hij steeds meer wegdrijft van het melodramatische karakter van Red House Painters, of zelfs ouder werk van Sun Kil Moon. Benji bevindt zich eerder in de mid-tempo muziek met een prominente rol voor de sax, een genre dat eerder al op Kaputt van het Canadese Destroyer werd uitgewerkt.

Dit zou wel eens een nieuwe mijlpaal kunnen zijn voor een groot singer-songwriter.

In dit artikel: , , café