Verslag Bierdegustatie februari: Trappisten

bierdegustatie, degustatie, bierproeven, proeverij, gent

Een bierdegustatie met trappisten, het is een verzoek dat we al veel binnen kregen. Vorige maand was het dan ook eindelijk van dat. Biergoeroe Geroen Vansteenbrugge kwam zijn kennis delen over de 10 trappisten die onze wereld rijk is en nam zelfs enkele moeilijk te verkrijgen flesjes mee. De Westmalle Extra (4,8 %) bijvoorbeeld. Dat is het bier dat de paters van Westmalle zelf drinken. Het is iets lichter dan een tripel, maar smaakt veel beter dan een pilsje.
Er volgde een vergelijkende test tussen de jonge en de oude Orval en de nieuwe Nederlandse trappist Zundert werd ook geproefd en goedgekeurd.

Het hoogtepunt van de degustatie was het feestbier Chimay 150. Een zwaardere versie van de normale tripel die ondertussen overal uitverkocht is, maar waarvan Geroen nog een paar flesjes had staan. Afsluiten deden we met spanning en sensatie: een blindtest tussen Sint-Bernardus 12 en Westvleteren 12, de koning der bieren. Natuurlijk was het verdict in het voordeel van de laatste, maar het scheelde niet zoveel. Al bij al was het alweer een zeer geslaagde avond. De volgende degustatie is voorzien voor 5 april en draait rond saisonbieren. Tot dan!

In dit artikel: , , , , , , , , café