William Fitzsimmons

uitgaan in gent, handelsbeurs, william fitzsimmons, gent

William Fitzsimmons is een singer-songwriter met een boeiend en heel persoonlijk verhaal. Dat verhaal brengt hij met een full band, die springt tussen folk en elektronica. Fitzsimmons heeft intussen een nieuwe plaat uit: Lions. Hij giet zijn ervaringen van de voorbije jaren in sfeervolle en intieme muziek. De teksten zijn overtuigd en liefdevol en worden met frêle stem gezongen. Alsof ze anders als een herfstblad zouden versnipperen onder lompe voeten.

De muziek is soms ijl en dromerig, soms verbeeldt ze een harde realiteit. Maar steeds is ze op de een of andere manier broos. Fitzsimmons is een singer-songwriter pur sang in zijn teksten, melodieën en gitaarbegeleidingen. De band verandert de sfeer gedeeltelijk, maar dat is geen storende factor, integendeel. Fitzsimmons zet zijn elan van Gold in the Shadow met succes verder. Het persoonlijke verhaal van deze bard uit Pittsburgh begint bij zijn blinde ouders. Door de beperking gebruikten de gezinsleden muziek om met elkaar in dialoog te gaan. Er waren allerlei instrumenten aanwezig in huis en beide ouders voorzagen William van theoretische achtergrond.

Fitzsimmons’ ouders gingen uit elkaar toen hij nog volop in de adolescentie zat, wat de teksten van zijn eerste cd’s heeft bepaald en misschien wel het succes van zijn latere muziek voor een stuk verklaart. In de laatste periode van zijn opleiding tot psychiater, grijpt hij voor het eerst expliciet naar muziek om met zijn eigen psychologische kwelduivels af te rekenen. Voor hij er goed besef van heeft, speelt hij in televisieprogramma’s, vult hij concertzalen en raakt zijn muziek verspreid tot in uithoeken waar hij niet van had durven te dromen.

De openheid waarmee hij zijn persoonlijke ervaringen deelt en het plotse succes, zorgen er voor dat zijn vrouw en hij na tien jaar uit elkaar gaan. Deze gebeurtenis en alles wat er mee te maken heeft, bezingt hij na twee jaar stilzwijgen op het album The Sparrow and the Crow. Dit album wordt op iTunes bekroond tot ‘Beste Folkalbum 2008’. Het nieuwe album Lions (2014) beslaat alweer de laatste jaren uit zijn leven. ‘They have been wonderful, painful, long, incredibly brief, and more educational and rewarding than any I’ve ever lived before. ‘Lions’ is something I’m terribly proud of and utterly connected to’ (nettwerk.com)

“Eigenlijk schrijf ik steeds over hetzelfde: we hebben die capaciteit om heel aardig en liefdevol te zijn, maar als het slecht afloopt, doen we elkaar heel erge dingen aan. Zoals het hart breken van iemand waar je normaal om geeft.” (lees het volledige interview met William Fitzsimmons in RifRaf, febr. 2014, p. 9)

Waar: Handelsbeurs Gent
Website: www.williamfitzsimmons.com
Facebook: facebook.com/williamfitzsimmons

Bestel hier je tickets

In dit artikel: , , , , , café