Woelige tijden voor Trappist Achel

Trappistenbier Achel, Achelse Trappist, bier, broeder Jules, marc Knops, Achelse Kluis

Het ene moment zijn ze met uitsterven bedreigd, het andere moment weer springlevend. Hoe zit dat nu precies met de trappistenbrouwerij Achelse Kluis?

Toekomst in gevaar

Het voortbestaan van de brouwerij bleek in gevaar na het bericht dat de drijvende kracht, broeder Jules, zou vertrekken. Even leek het alsof niemand in de gemeenschap zijn taken kon overnemen. Dit is een groot probleem aangezien een trappistenbier steeds gebrouwen moet worden door een monnik of minstens één monnik toezicht moet houden op het brouwproces. Dan krijgt zo’n bier het ATP-logo: Authentic Trappist Product. Paniek allom dus. En terecht.

Reddende engel Marc Knops

Gelukkig was er nog Marc Knops, de brouwer in Achel, en zijn collegabrouwer Jordy Theeuwen die de Achelse Trappist blijven brouwen onder toezicht van de resterende broeders van de abdij. Het bier is voorlopig gered, maar op lange termijn blijft het afwachten. Er zijn immers maar een vijftal bejaarde broeders over in de Achelse Kluis.

We hopen dat ze nog lang Achelse trappisten kunnen brouwen. Voor het bier review van deze maand proefde Geroen Vansteenbrugge trouwens de Achel Extra Bruin.

In dit artikel: , , , , , , café