Cuvée de Mortagne

biermeisje, cuvée de mortagne

Bier is grand cru

Enkele jaren geleden vroeg brouwer Glenn van Brouwerij Alvinne me of ik geen zin had om met hen mee te gaan op vatenjacht. ‘Leuk, gaan we wijn maken?’, vroeg ik. Moest hij spontaan lachen, ‘nee bieren laten rijpen op reeds gebruikte vaten’. Het was meteen mijn eerste kennismaking met op hout gerijpte bieren en vooral met het proces die eraan voorafgaat.

Wijnvaten gevuld met bier

Wijnvaten, Cuvée De MortagneEens aangekomen in Monbazillac, de stad gekend voor zijn zoete witte wijnen, bezochten we verschillende wijnboeren. De uitdrukking op het gezicht van die mannen op het moment dat Glenn toelichtte dat hij hun vaten wou vullen met bier, was onbetaalbaar. Daarna volgde meestal een uitwisseling van dranken. Het mooiste moment voor mij was toen de wijnboer enkele van hun bijzondere bieren proefde en begreep dat dit veraf stond van de pils die hij kende. Je zag hoe er tussen de twee mannen een wederzijds respect ontstond. Eens de vaten ingeladen waren, vertrokken we nog richting Pomerol om ook daar enkele prachtexemplaren op te pikken. Terug in België werden ze gevuld met bier. Zeg niet zomaar bier in dit geval. Alvinnes Melchior is een zwaar blond bier van 11% met een zeer volle smaak. Dat belandde in de monbazillacvaten. En hun Land van Mortagne, een zwaar bruin bier waarvan de naam verwijst naar de streek waarin de brouwerij gelegen is, was bestemd voor de Pomerolvaten.

Verfijnd bier

Na enkele maanden geduld waren Cuvée d’Erpigny en Cuvée de Mortagne een feit. Het klinkt niet als bier, reageerden sommigen. Maar hoeft dat? Alhoewel ik dol ben op de grappige biernamen zoals Dulle Teve en Netebuk, vind ik deze cuvée-namen net erg leuk. Bier is gezellig en volks, maar bier is ook grand cru. Net zoals wijn kan bier erg complex en verfijnd zijn. Na 6 maanden rijping merk je toetsen van hout, vanille en van de Monbazillac in het bier. Het is een echte digestief geworden, zeker met zijn 15%. En de Cuvée de Mortagne van 14% vertelt een beetje hetzelfde verhaal. In de smaak van het bier ontmoet je de pomerol met accenten van het hout, kersen, rozijnen en de wijn.
Daar ligt een grote kans voor restaurants om het verschil te maken. Vaak zie je enkel de meest voorkomende bieren op de kaart, maar als je bier naar het niveau van wijn gaat tillen, ga je automatisch op zoek naar unieke exemplaren. Alvinne was samen met de Struise Brouwers, onlangs nogmaals verkozen tot beste brouwers van de wereld, een pionier op het gebied van de op hout gerijpte bieren. Ondertussen zijn vele Belgische brouwerijen op die kar gesprongen. Zo heb ik laatst nog een mooie geproefd van Brouwerij Boelens. Hun Tripel Klok gerijpt op Bruichladdich whiskyvaten is een echte smaaksensatie.

Brouwen is een passiecuvée de mortagne

Brouwen is Als je de Brouwerij Alvinne bezoekt, zal je hun vaten zien liggen. En dat zijn er al heel wat, een volledige en best hoge muur wordt nu bedekt door vaten. Hun oak aged collection is al vrij uitgebreid. Gezien de lange rijpingstijd zijn niet alle bieren altijd beschikbaar. Eén van hun laatste toevoegingen aan het gamma is een bier voor wie van wat pit in zijn bier houdt. De Mano Negra Chili Stout is een donker bier gerijpt op Bourbonvaten, waaraan gedroogde chili pepers werden toegevoegd. Je ziet, de sky is the limit. Toch moet je weten waaraan je begint als brouwer. Zo maar een bier op houten vaten gooien werkt niet. ‘”Het kan best zo eenvoudig zijn, als je tevreden bent met een toevalstreffer”, vertelt brouwer Glenn Casteleyn. “Maar je beperkt beter de risico’s door verstandige keuzes te maken. Het vat is niet zomaar een recipiënt om bier in te bewaren, je moet het als een volwaardig ingrediënt beschouwen. De herkomst, de geschiedenis van het vat, de houtsoort (Franse eik, Amerikaanse eik, kastanje), de soort drank die het voorheen bevatte (whisky, Bourbon, wijn, Calvados, balsamicoazijn, …), de kwaliteit van deze drank en de duur dat deze drank op het vat lag, … het zal allemaal bijdragen tot de uiteindelijk smaak en aroma van het houtgerijpte bier.”

Aan de verscheidene oak aged miskleunen die ik reeds proefde, besef ik des te meer hoeveel vakmanschap en vooral passie voor het bier hier bij te pas komt. Deze bieren vergen veel liefde en geduld, en dat hebben de Alvinne-mannen Davy, Glenn en Marc duidelijk over voor hun bieren.

Deze bieren zijn de perfecte digestief. Vervang de cognac en whisky eens door een Cuvée de Mortagne, het ideale einde van een diner. Ook bij bepaalde kazen doen ze het zeer goed. Zo combineerden we de Cuvée d’Erpigny met een L’ami de Chambertin, een geweldige stinkkaas, magnifiek hoe de smaken tegen elkaar opgaan zonder dat de ene de andere overheerst.


Brouwerij Alvinne | Vaartstraat 4a | 8552 Moen/Zwevegem 
Tel. +32 (0)496 35 96 19 | E-mail: info@alvinne.be 
Website: www.alvinne.be

Bron foto’s: www.rimer-handel.nl; www.deliriumhoppyloft.com

 

In dit artikel: , , , café