Gulden Godendrank: Aegir, bedenker van het bier

Goden, vooral de Noorse, waren berucht om hun hooglopende ruzies. Als je weet dat iedere god speciale krachten had, dan weet je dat het er nogal kon stuiven in de godenwereld. Uit één van die ruzies is echter iets heel moois ontstaan: bier. En dat hebben we te danken aan Aegir.

Het plan van Aegir: ketel te klein

Die goden hadden geen probleem met een cumul. Aegir bijvoorbeeld was de god van de zeevaart, van de oceaan én ook van het bier, (maar dat wist hij toen zelf nog niet). Heel vroeger was er geen bier. In deze bierloze tijden was er mede, een mierzoet brouwsel op basis van honing en water. Maar kom, er zat tenminste al alchohol in. De goden vonden die mede overheerlijk, naar verluidt. Rare jongens, die goden.

Maar goed: ‘Chef’ Thor wilde zijn populariteit vergroten door een gigantisch medefeest te organiseren. Hij gaf aan brouwer Aegir de opdracht om mede te brouwen voor dat feest.  Maar Aegir was jaloers op de populariteit van Thor én hij was het beetje beu om zich door Thor te laten commanderen. Hij verzon een smoes: hij had zogezegd geen ketel die groot genoeg was voor zo’n grote hoeveelheid drank.

Tweede poging: hop toevoegen

In de gedachtengang van Aegir zal dat waarschijnlijk een goed plan hebben geleken, maar Thor was óók niet van gisteren. Er waren nóg goden die huisgerief hadden dus hij vroeg het gewoon aan een andere god, om hem een reuzenketel te lenen. Aegir, bang voor de toorn van Thor, brouwde braafjes de mede. Plan mislukt? Toch niet, tenminste zo dacht Aegir aanvankelijk.

Als hij nu eens hop aan de mede zou toevoegen? Hop smaakte bitter. Niemand zou een bitter brouwsel drinken, wat de populariteit van Thor teniet zou doen. Thor zou zou al snel enkele toontjes lager kunnen zingen!

‘Stoemelings’ het bier uitgevonden

Het pakte echter averechts voor Aegir. De bittere smaak van de hop voegde net iets toe aan de mede. De drank viel zeer in de smaak bij de feestgangers. Ongewild had Aegir een nieuwe godendrank uitgevonden: bier.

Dus neem nog een glas en breng een toast uit op Aegir, de bedenker van dat voortreffelijke bier!

Bron foto: bryanveloso.com

In dit artikel: , , , , , , , café