Gulden Godendrank: Bes, beschermer van het huis

De god Bes komt uit de Egyptische mythologie en is een van de oudste goden van het pantheon. We willen u echter waarschuwen: Bes is niet moeders mooiste. Verre van zelfs. Maar wat hij mist aan looks, maakt hij ruimschoots goed door zijn gezellige karakter. Bes is goedlachs, houdt van een hap en drinkt op zijn tijd een stevige pint bier. En zo hebben wij onze goden het liefst!

Mocht men een film draaien over Bes zou deze Kinderen Niet Toegelaten zijn. Toch voor het uiterlijk van Bes. Hij wordt steevast afgebeeld als een afschrikwekkende dwerg. Met een baard en de kop van een leeuw. Verder met een platte neus, flaporen, borstels van wenkbrauwen, lange dikke armen, gebogen benen. En een staart. Wij zegden het toch: niet moeders mooiste.

Maar wél een goede inborst

Bes draagt op het hoofd een kroon met hoge pluimen. Hij is eigenlijk een geïmporteerde god. Hij maakt deel uit van de Egyptische mythologie, maar is eigenlijk Soedanees, het buurland van Egypte. Wie al eens in Soedan is geweest, zal het beamen: mensen zijn doorgaans gelukkig in Soedan. Hij is ook beschermer van het huis, verbonden met de geboorte, muziek en vreugde. En niet te vergeten: Bes was de god van wijn! Daar houden wij van in de Trollekelder!

Altijd klaar om je-weet-wel

Bes hield van een goed feestje op zijn tijd, kon genieten van een goede mop en was altijd klaar om de liefde te bedrijven. Deze god hield je beter te vriend, want hij was een kei in het afschrikken van demonen en andere vijanden. In Afrika is het geloof in Bes  als huisbeschermer nog sterk: in veel huizen vind je nog een talisman of amulet ter ere van Bes. Die gezinnen zijn alvast overtuigd: Bes is de Beste!

In dit artikel: , , café