Het biermeisje: Het doolhof van abdijbieren

brouwerij Vansteenberge

Een trappist is een abdijbier, maar een abdijbier is niet perse een trappist. Bovendien werd niet elk abdijbier erkend. En brouwen de paters eigenlijk nog zelf? De wereld van de abdijbieren is een doolhof op zich. Toch is het de moeite waard om er eens op pad te gaan. Maak kennis met de jongste telg van de familie, het zwarte schaap en de stoute trappist.

Averbode – Brouwerij Huyghe

brouwerij Huyghe, abdijbierDe abdij die iedereen wel kent dankzij de jeudgmagazines Zonnekind, Zonnestraal of Zonneland, of misschien van de heerlijke ijsjes in de Averbodelaan, is sinds vorig jaar ook verbonden aan bier, kaas en brood. Het bier is perfect logisch want van de 14de tot de 20ste eeuw werd er door de paters nog zelf gebrouwen. Brouwerij Huyghe heeft het vertrouwen gewonnen van de Norbertijnen van Averbode om hun bier te produceren, op voorwaarde dat alles zeer sereen gebeurt, en in lijn met hun waarden. Dat verklaart waarom het etiket sober en eenvoudig is, maar wel erg elegant. Dit erkende Belgische abdijbier is een zeer geslaagd verfrissend blond multigranenbier van 7,5 % die zacht aanvoelt dankzij de haver en spelt. In de neus zeer fruitig en bloemig door het toevoegen van verschillende hoppen tijdens lagering (rijping).
www.averbodia.be

Augustijn Blond – Brouwerij Vansteenberge

Dit blonde bier van Brouwerij Van Steenberge dateert reeds uit 1295, en is verbonden aan het Augustijnenklooster te Gent. Je krijgt een boeket van zoet fruit in de neus, en een lichte vanilletoets in de smaak. Een heerlijk bier waarbij een deel van de royalties wordt afgestaan aan de paters van het Augustijnenklooster. Dus alle criteria om de erkenning als Belgisch abdij bier binnen te halen, zijn vervuld? Fout, dit is geen abdijbier maar een kloosterbier. Bizar niet? Zeker als je bekijkt wat het verschil is tussen een klooster en een abdij. Een klooster kan effectief ook verwijzen naar niet-Christelijke gemeenschappen, maar dat is hier niet het geval. Als je iets niet begrijpt in de geschiedenis, heeft het meestal met politiek, geld of god te maken. Ergens daarin blijft de reden verborgen waarom dit mooie kloosterbier het zwarte schaap werd van de abdijbieren.
www.vansteenberge.com

La Trappe Blond – Brouwerij De Koningshoeven

Een trappist herken je aan het logo ‘authentic trappist product’. Hiervoor bestaan er nog meer criteria dan voor een abdijbier. Het bier moet binnen de muren van een abdij gebrouwen worden, door of onder supervisie van de monniken, en alle opbrengsten moeten in de gemeenschap van de abdij geïnvesteerd worden. Als er toch nog winst zou overblijven, moet deze aan liefdadigheid geschonken worden. Omwille van een overeenkomst met de grote brouwerij Bavaria raakt La Trappe, een Nederlandse trappist, zijn logo kwijt in 1998. Deze ‘stoute’ trappist werd op de vingers getikt omdat de herkomst van het bier niet meer duidelijk genoeg was. Vijf jaren later, toen het contract afliep, slaagden de monniken erin om in de nieuwe overeenkomst een duidelijke afscheiding te bepalen. En werden hiervoor beloond, het logo mocht terug op de fles. Stout of niet, smaken doet ze zeker. Brouwmeester Lodewijk Swinkels zette de bieren van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven op punt en met resultaat. La Trappe Blond geurt naar perzik en graan, heeft een duidelijke mouttoets in de smaak die eindigt op een ronde, fijne bitterheid.
www.latrappetrappist.com/be-nl

Auteur: Sofie Vanrafelghem – www.sofiesworld.be

Bron foto: www.vansteenberge.comwww.averbodia.be

In dit artikel: , , , , café