Is bier de nieuwe sportdrank?

Sportmannen weten waarom

Tom Boonen en co zullen het alvast graag horen. Volgens onderzoekers kan een pintje na een inspanning net heilzaam werken. Profvoetballers hebben voortaan een stevig argument in handen om toch nog snel de Carré in te duiken.

Neen, het is niet om te lachen! Bier (in beperkte mate) heeft in feite dezelfde eigenschappen als sportdrank. Kersvers Europees beloftenkampioen in de cross, Pieter Jan-Hannes, pakt er bijvoorbeeld graag mee uit na een zware training zijn toevlucht te nemen tot een stevig degustatiebiertje. We kunnen de man alvast geen ongelijk geven. Zijn recente Europese titel bewijst alvast dat we het gelijk aan onze kant hebben.

Sportdrank met alcohol

Tijd voor enige wetenschappelijke duiding. Wie actief sport, verliest daarbij vocht, zout, koolhydraten en eiwitten. Om dit verlies aan te zuiveren drinkt men dus sportdrank. De sportdrank zorgt ervoor dat de recuperatie een pak vlotter gaat verlopen. Volgens Ben Desbrow, specialist voedingsleer aan de Griffith University in Australië, bevat bier enkele specifieke ingrediënten die gunstig zijn voor sporters. Zo zorgt de gist en het hop ervoor dat ontstekingen en oxidatie als gevolg van het sporten deels teniet worden gedaan. De aanwezige polyfenolen zouden dan weer een gunstig effect hebben op de weerstand, aldus Desbrow. Bier bevat daarnaast ook koolhydraten en elektrolyten, zouten. Bier is dus in feite de ideale sportdrank en nog lekker ook.

Het leven van sporters lijkt er nu dus een stuk aangenamer uit te zien. Toch dienen er ook enkele kanttekeningen geplaatst te worden bij deze bevindingen. De alcohol in het bier zorgt namelijk voor dehydratie. Een bier met een te hoog alcoholpercentage zal ongeveer 40 procent van het spierherstel ondermijnen. Het valt dus nog te betwijfelen of Boonen en co voortaan hun sportdrank links laten liggen en hun bidons vullen met bier.

In dit artikel: , , café