Thomas Fitzpatrick: de piloot die dronken landde in Manhattan

Een vliegtuig landt in een drukke straat in Manhattan, vlak voor het stamcafé van de piloot. Het lijkt een scène ontsproten uit het brein van een enthousiaste scenarist, maar toch is het ooit echt gebeurd. De Amerikaanse piloot Thomas Fitzpatrick maakte in 1956 een landing voor het café waar hij die dag zelf nog rustig een pint aan het drinken was. Twee jaar later deed hij deze stunt zelfs nog eens over, toen een andere cafébaas niet geloofde dat hij dit werkelijk gedaan had.

Fitzpatrick deed zijn stunt twee jaar later nog eens over

Op 30 september in 1956 verliet de toen 26-jarige Fitzpatrick zijn favoriete café in St. Nicholas Avenue in New York en reed naar de Teterboro School of Aeronautics in New Jersey, op ongeveer een uur afstand. Daar ging hij, niet bepaald met 0 promille alcohol in het bloed, in de cockpit van een sportvliegtuig zitten en zette de vlucht in richting New York. Luttele minuten later landde hij St. Nicholas Avenue, om daarna terug goeiedag te gaan zeggen in het café.

Alsof dat nog niet genoeg was, deed bij deze stunt twee jaar later nog eens op exact dezelfde manier over, precies omdat zijn makkers op café niet geloofden dat hij dit al eens gedaan had. Op 4 oktober 1958 steeg hij vanop dezelfde locatie in New Jersey op. Deze keer landde bij in de 187th Street voor het gebouw van de Yeshiva University.

Zes maanden gevangenisstraf

De autoriteiten in New York konden er niet mee lachen. Na zijn eerste stunt kwam Thomas Fitzpatrick er vreemd genoeg nog vanaf met een lichte geldstraf, maar na de tweede landing greep het gerecht streng in. Thomas Fitzpatrick kreeg een gevangenisstraf van zes maanden.

De avontuurlijke piloot stierf in 2009 op 79-jarige leeftijd en kan zijn stunts niet meer navertellen. Er zijn nu evenwel nog altijd getuigen die deze vluchten levendig herinneren. New Yorker Sam Garcia bijvoorbeeld zag het gebeuren toen hij een kind was. “Het was ongelooflijk. Een mirakel dat hij het er toen levend vanaf heeft gebracht,” zegt Sam in een artikel in de New York Times.

café