Waarom bier begint te schuimen als flesjes tegen elkaar tikken

bier, schuimen, flesjes, café, schol, santé, gezondheid

Iedereen kent het probleem: je wil van ‘Santè!’ doen met je vrienden, maar zodra twee volle flesjes tegen elkaar tikken, begint het bier overdreven te schuimen. Gedaan met de pret, tijd om onhandig en vlug schuim te drinken en je natte handen ongemerkt aan je broek af te vegen. Maar waarom zou bier zo’n heuglijk moment willen verpesten? Wetenschapper Javier Rodríguez en zijn makkers hebben het onderzocht met behulp van lasers en high speed camera’s. Want dat is wat de wetenschap doet: de wereld verbeteren, stap voor stap.

Zodra een flesje wordt aangetikt, ontstaan er expansie- en compressiegolven die zorgen voor extra gasbelletjes op de bodem van het flesje. Dan onstaan er schuimbelletjes die razendsnel omhoog stijgen. Het is een beetje te vergelijken met een explosie, maar dan veroorzaakt door een explosieve toost. Die schuimbelletjes zijn er omdat er in bier meer CO2 zit dan in het water opgelost kan worden. De kettingreactie die ontstaat als de fles wordt aangetikt zorgt ervoor dat het bierflesje in een paar seconden meer gas verliest dan het normaal in enkele uren zou doen als het gewoon op tafel staat. Vandaar dat het schuim en meteen ook het gas uit je flesje stroomt op je handen en je schoenen. Moraal van het verhaal: alleen maar met flesjes klinken als het echt de moeite waard is.

In dit artikel: , , , , café