Bevat bier vrouwelijke hormonen?

Glass of beer with barrel, bottle and fresh hops still-life

Ik verander in een vrouw… Zou het aan het bier liggen?

Laat eens raden. De weegschaal vindt het ontzettend leuk om je elke keer dikker en dikker te maken? Je blijft maar doorratelen zonder iets fatsoenlijks te zeggen? Je borsten beginnen plots een eigen leven te leiden? Lijkt misschien niet zo erg, maar één klein nuance: je bent een man.

Hop Hop Hop

Bier bestaat uit water, gekiemde gerst, gist, en hop. Bovendien bevat bier veel vitaminen en mineralen. Hierdoor kunnen we besluiten dat bier een gezond drankje is. (Behalve als jij je lazarus drinkt.)

Maar nu komt het ingrediënt dat zoveel aandacht van de wetenschappers trok: hop. In hop zitten fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige substanties die qua structuur erg lijken op het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Het is dan ook logisch dat deze fyto-oestrogenen een hormonale activiteit in ons lichaam kunnen uitoefenen. Maar doen ze dit nu echt?

Veel bier drinken

De vraag is of die fyto-oestrogenen nu werkelijk de hormonale structuur van mannen beïnvloeden. Om dit te bewijzen werd er een test uitgevoerd door de onderzoekers van de Universiteit van Wenen. Zo hebben zij een bacterieel model, dat een menselijk oestrogeenreceptor bevat, laten ‘reageren’ met vijf Oostenrijkse pilsbieren om te zien wat er zoal verandert…

Mythe ontkracht

Het effect was verwaarloosbaar! Zelfs na een reactie met een echt hoprijk bier was het effect op het oestrogeenreceptor nauwelijks waarneembaar. Pak van je hart, niet waar? Wij kunnen dus concluderen dat de ‘vervrouwelijking’ van de mannen die toevallig ook veel bier drinken niet aan het bier ligt.

Als je toevallig na bier drinken veel begint te babbelen, je auto niet kan parkeren of denkt dat je het middelpunt van het universum bent, moet je weten dat het niet onze schuld is.

In dit artikel: , , , , café