Bier beschermt tegen aftakeling hersenen

Bezoekers van de Trollekelder hadden al langer het vermoeden maar nu is de wetenschap er eindelijk óók uit: bier is goed voor je! Ons edele gerstenat bevat een stof die in hop aanwezig is en die onze zenuwcellen meer dan goed doet. Voor je het op een zuipen zet om dit goede nieuws te vieren: Trop is te veel en te veel is trop, natuurlijk.

De geluksbrenger heeft de naam xanthohumol. Deze stof zit in hop, en dat is, zoals bekend, een niet onbelangrijk bestanddeel van bier. Xanthohumol beschermt onze grijze cellen tegen beschadiging. Op die manier zouden bepaalde hersenaandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson, kunnen afgeremd worden.

Heilzaam effect

Eén en ander wordt uitgelegd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Agricultural and Food Chemistry. De details zullen we je besparen maar samengevat komt het hierop neer. Het is al langer bekend dat deze stof bescherming biedt tegen allerhande tumoren. Al zit er niet genoeg van deze stof in één glas bier om het lichaam afdoende te beschermen. Néé, zelfs niet in een heel vat. Maar! De stof xanthohumol blijkt ook een heilzaam effect te hebben op de hersenen.

Oxidatieve stress

Xanthohumol activeert bepaalde eiwitten, de Nrf2-enzymen. Die beschermen onze hersencellen tegen oxidatieve stress. Dat verschijnsel wordt in verband gebracht met zogeheten neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson. Dit is uitstekend nieuws, want we hebben maar een beperkt aantal hersencellen en die nemen dan nog eens af naarmate we ouder worden. Een kleine opmerking hierbij: een overdaad aan alcohol doet de werking van xanthohumol weer teniet. Er is áltijd een maar bij wetenschap…

In dit artikel: , , , , , café