Bier review: Affligem Tripel

affligem-tripel-heading-web

Meer dan 200 bieren in de Trollekelder en u weet nog altijd niet wat te kiezen? Bierkenner Geroen biedt u eerste hulp bij twijfelgevallen en selecteert ‘een specialleke’. Tussen het enorm groeiend aantal nieuwe bieren zouden we haast vergeten dat er nog pure bieren zijn die steeds overeind zullen blijven en dit is er zeker één van. Vandaag koos ik dus -bij de start van de lente- voor een wereldklassieker: Affligem Tripel – 9,5 % alc. vol.

De keuze van dit bier is niet toevallig: vele jaren geleden ontstond de tripel naar aanleiding van de vastentijd, die nu net achter de rug is. De monniken van de abdij van Affligem mochten tijdens die periode namelijk niet veel drinken, dus werd er tijdelijk een zwaarder bier gebrouwen. Nu voor ons de vastentijd weer voorbij is, kunnen we ons in ons favoriete café gerust aan meer dan één tripel bezondigen.

Affligem_Triple_web

Het bier, vandaag de dag gebrouwen bij de Heineken groep vestiging Opwijk, is een donker goudkleurige tripel (bijna koperkleurig) met hergisting in de fles. Het wordt gemaakt van gerstemout, gist, hop, blonde kandijsuiker en water. Deze combinatie zorgt voor een tripel met ballen die proeft naar gist, een goede hopdosering, een fruitige bijsmaak (ananas) en in de verte is er zelfs een tikkeltje peper te bespeuren. Het aroma is fris mout- en hopgeurig met een notie van fruit en het heeft een lange volle afdronk. Een prachtig bier dat mooi in evenwicht is.

Vele bierliefhebbers hebben een zwak voor de Westmalle tripel, ik persoonlijk heb meer een boontje voor deze van Affligem. Deze tripel rijfde al meerdere keren een gouden medaille binnen, zoals bijvoorbeeld op de World Beer Cup. Geen betere reden om er eentje te drinken!

In dit artikel: , , , , café