Bier review: Blanche de Namur

Blanche_de_Namur_adv_kl

Meer dan 200 bieren in de Trollekelder en u weet nog altijd niet wat te kiezen? Bierkenner Geroen biedt u eerste hulp bij twijfelgevallen en selecteert ‘een specialleke’. Deze maand is dat Blanche de Namur, een -overigens volledig ten onrechte- veel minder bekende “witte” dan die van Zichem.

Genoemd naar een koningin

Onze Blanche zag eind jaren tachtig het levenslicht in de grootste en meest bekende brouwerij van Namen: De Bocq. Het frisse witbier ontleende zijn naam aan de iets oudere dochter van graaf Jan I van Namen, geboren in 1316. Deze eerste knappe blonde “Blanche van Namen” huwde later de Koning van Zweden en Noorwegen. Het naar haar genoemde bier is al even populair bij de echte bierkenner als zijzelf bij die koning.

Jong en fris

De tweede Blanche is een van de resultaten van de hype rond het witbier in de late jaren tachtig van de vorige eeuw. De look van dit witte en ietwat wazige bier wordt voltooid door een dikke witte schuimkraag. Blanche De Namur is een tarwebier waarbij je het knisperen van dit gewas haast fysiek terug vindt. Daarbij voegen we een uiteraard geheime kruidenmix waarvan we, eigenzinnig en onderzoekend als we zijn, alvast de smaakingrediënten koriander, citroen en appelsienschil onderscheiden. We proeven een heel lichte bitterheid in de achtergrond en het bier heeft een droge afdronk.

Zo krijgen we een jong witbier met een frisse citrustoets. Dat het internationaal hoge ogen gooit in vele blinde proeverijen verbaast me niet.  Dit is wat mensen van een witbier verwachten. Het is een heerlijk licht witbier dat er gewoon om vraagt om op een zwoele nazomernacht genuttigd te worden.

In dit artikel: , , , , café