De magie van lekker Belgisch bier in het buitenland

Daar sta je dan. Kroon op je hoofd, staf in je hand, een beglitterd gezicht en je krijgt een theekopje in je handen geduwd. Het is het vrijgezellenfeest van een goede vriendin van me, ze gaat bijna trouwen. Temidden van nog een tiental dames met een soortgelijke prinsessenlook verwelkomen we de bruid enthousiast.

Poespas en poeha

Ik woon al een aantal jaar in Kaapstad, Zuid-Afrika, maar op zo een moment voel je je als een vis op het droge. We zijn in een trendy club en hebben een gereserveerd hoekje waar we alle dwaze spelletjes met de bruid kunnen uitoefenen. Uit een grote zilveren theepot wordt een cocktail met vers fruit ingeschonken, ik krijg de taak meer te halen. Wat een poespas en poeha. Het kroontje op mijn hoofd jeukt.

Een kleine kabouter

Ik sta aan de bar meer vruchtjes met alcohol te bestellen als mijn kaak op de grond valt. In een ondermaats koelkastje achterin de bar staart een klein kaboutertje met een rood mutsje me aan. Niet alleen La Chouffe, maar ook Vedett flesjes staan achter het koelkast raampje op en neer te springen van geluk. Eindelijk, een liefhebber! Verlangens naar een heerlijk bruin café vol zalige Belgische bieren woekeren aan.

Een magisch moment

De organisatrice van het feest komt me helpen met de theepot en lacht wanneer ze mijn stralende wangetjes ziet. Met trots leg ik haar uit wat ik net ontdekt heb: authentieke genieters van Belgisch bier in Kaapstad! Heel goed begrijpt ze het niet, wij zijn immers ook uitzonderlijk fier op ons bier. In een magisch moment schenk ik mijn La Chouffe in een origineel glas. Het is een gevoel van thuiskomen.
Een aantal weken later belt de organisatrice van het feest me op: “Ze hebben hier die kabouter van je!”. “Met glas?” vraag ik, “Met glas. Volgende week trakteer ik je.”

Artikel door Julia

In dit artikel: , , , , café