De ware geschiedenis van de Trollekelder: over geheimzinnige feesten

bier, geschiedenis, trollekelder

Op de plaats waar in de jaren ‘80 café de Trollekelder verrees, werden in lang vervlogen tijden vrolijke maar geheimzinnige trollenfeesten gehouden. Na eeuwen van geheimhouding wordt nu de ware geschiedenis van deze kelder onthuld.

Heel vroeger, toen Gent nog slechts een nietig dorp was, werd er al menige pint genuttigd. De vroegste Gentenaren waren al echte bierliefhebbers. De kelder die nu de Trollekelder genoemd wordt, deed dienst als biervoorraad van het dorp. Honderden vaten van het gulden gerstenat lagen er opgeslagen. Dit trok trollen uit de wijde omtrek aan. Want, zoals iedereen weet, bier heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op trollen.

De mensen uit het dorp waren niet blij met de komst van de trollen. Ze vonden het maar vieze, enge wezens, die hun biervoorraad opmaakten met hun geheimzinnige bierfeesten. Er werden verschillende manieren bedacht om de trollen het dorp uit te jagen, maar die liepen op niets uit. Ten einde raad werd besloten om het bier uit het dorp te bannen. Bier werd op de lijst van verboden drugs geplaatst. Wie betrapt werd op het drinken van een pint kreeg een hoge boete. In de Trollekelder werd een nette bibliotheek gehuisvest.

Een tijd lang ging het goed. De trollen hadden niets meer te zoeken in het bierloze Gent en de mensen konden weer rustig slapen. Maar toch was men niet tevreden. Er moest weer een café in Gent komen. En die trollen, die konden toch niet niet zo verschrikkelijk zijn? Ze hielden tenslotte van bier. En zo geschiedde. Er werd vriendschap gesloten met de trollen en er kwam weer een café. Het idee om er een biercafé met honderden biersoorten van te maken, kwam van de trollen zelf.
Als je om je heen kijkt in ons café, zie je misschien nog wat nabestaanden van deze eerste trollen.

In dit artikel: , , , café