Het Biermeisje: Licht

Taras Boulba

Taras Boulba – Brasserie de la Senne

biermeisje, cuvée de mortagneAlcohol is een smaakmaker. Bij lichte bieren gebruiken brouwerijen vaak zeer aromatische hoppen om deze te compenseren. De Zennebrouwers Yvan De Baets en Bernard Leboucq gaan helemaal tegen deze stroom in. Ze willen enkel ‘naakte’ bieren creëeren. Terwijl krachtige Amerikaanse hoppen andere aroma’s vaak overschaduwen, waardoor je alleen nog maar hop proeft, kiest Brasserie de la Senne bewust voor de meer subtiele Europese hoppen. Hierdoor kunnen de gist en de mout ook een aromatische rol spelen. En zo krijg je een fris bitter en vrij droog bier van 4,5 % in je glas met herkenbare toetsen van graan en brood. De rebelsheid van deze Brusselse brouwers komt ook naar voren in de naam van dit bier. Taras Boulba kennen we als de Oekraïense kozak uit de gelijknamige roman van Gogol. Op het etiket is Taras Boulba een Brusselse brouwer die kwaad wordt omdat zijn zoon met een Waals meisje wil trouwen. Het is hun manier om te lachen met de Belgische politiek, die altijd olie op het communautaire vuur gooit. Heerlijk bier bij gegrilde sardines op de barbecue.

www.brasseriedelasenne.be

Big Bayou – Brouwerij Smisje

Brouwerij Smisje weerspiegelt de persoonlijkheid van zijn eigenaar: ongepolijst en puur. Te midden van het landelijke Mater brouwt Johan Brandt zijn bieren in een voormalige limonadefabriek. Deze West-Vlaming strandde hier nadat uitbreiding onmogelijk bleek in zijn geboortestad Brugge. Het Smisjegamma telde vooral bieren van 7 % en meer. Daarom ging Johan in tijden waarin mensen steeds meer letten op hun alcoholinname op zoek naar een karaktervol alternatief voor een pils. Maar een laag alcoholisch brouwen is veel moeilijker dan een zwaar bier creëeren. Pas na een anderhalf jaar aan testbrouwsels wist hij zijn Big Bayou op punt te zetten. Slechts 4 % en toch zeer volmondig dankzij de rogge en tarwemout die Johan erin verwerkt. Het pittige karakter komt dan weer door de cajun kruiden en pepers. Passend bij de naam die verwijst naar de Big Bayou bandits die elk jaar optreden tijdens zijn feestweekend (laatste weekend van april). En bovendien blijkt het de perfecte partner bij een jambalaya.

www.smisje.be

Ename Pater – Brouwerij Roman

Ename Pater

Soms kun je door bier te drinken zelfs een goed doel steunen. Ename is een erkend Belgisch abdijbier. Alleen is er van de abdij al lang geen sprake meer. Naast de opgraving werd echter een archeologisch museum opgericht, en een deel van de opbrengst gaat hier naartoe. In de meeste abdijen waar ze zelf bier brouwden, had je een refterbier. Een zeer licht bier die bij de maaltijden gedronken werd, ook omdat het water sowieso onbetrouwbaar was. Zo heb je onder de trappistbieren nog de Orval Vert, Westmalle Extra en Chimay Dorée. Ook Ename grijpt nu terug naar die traditie met hun nieuwe bier Ename Pater. Niet sterk gehopt of gekruid is hun refterbier van 5,5 % een zeer gebalanceerd bier geworden waarin ook het fruitige gistkarakter met accenten van perzik mooi naar voor komt. Ongefilterd krijg je in tegenstelling tot de Ename Blond en Tripel een troebel bier in je glas. En dat zorgt voor een erg ronde en licht romige smaak. Ideaal bij scampi met appels en curry.

www.roman.be

Auteur: Sofie Vanrafelghem – www.sofiesworld.be

Bron foto’s: www.ename-pater.be; www.cervejaetremoco.pt

In dit artikel: , , , , , , , , , , café