Het biermeisje: Oude Geuze Boon

Geuze_boon_visual

L-gGD5xg_400x400

Eindelijk krijgen wede zomerwaar we zolang naar verlangd hadden,en meer. De temperaturen swingen de pan uit de laatste week. Het is zoeken naar verfrissing. In zulk weer is er geen plaats voor zoet, eerder voor een zuurtje. Daarvoor trek ik naar het Pajottenland, geen enkele plek in België die zuur zo gezellig wist te maken.

Dat is de bakermat van onze lambiek en geuze. Het gaat hier om bieren van spontane gisting en dat mag je letterlijk nemen. De wilde gisten (brettanomyces) in de lucht doen hun werk en bezorgen de lambiek zijn mooie friszurigheid. Een geuze is een mengeling van lambieken die jaren op houten vaten gerijpt hebben. Nu zijn er ook‘geuzes’ die verre van zuur smaken. De benaming ‘geuze’ is namelijk niet beschermd, maar ‘oude geuze’ wel, zelfs door Europa.Zo moet een oude geuze samengesteld worden met lambieken die gerijpt hebben op houten vaten, waarvan een deel minstens 3 jaar oud is. Deze eeuwenoude bierstijl is opnieuw springlevend. En dat hebben we onder andere te danken aan Frank Boon.30 jaar geleden scheelde het niet veel of ambachtelijke geuze was een verre herinnering. Boon nam de lambiekbrouwerij over van René De Vits en transformeerde deze volledig. Hij investeerde op een moment waarop weinigennog in deze bierstijl geloofden en gaf daarmee andere lambiekbrouwers en geuzestekers de nodige duw in de rug.Boon_Gueuze_fles_glas_web

Een echte oude geuze zal je niet altijd op de kaart terugvinden. De champagne onder onze bieren is jammer genoeg meer bekend in het buitenland dan in België. Daarvoor moet ik richting Pajottenland. Geen betere plek dan eentje die door vele Amerikanen omschreven wordt als ‘het mekka van de geuze’. Auto in en even later zitten we te midden van het groene Lennik, meer bepaald op een gezellig terrasje in het dorpje Eizeringen. Als je een blik op de bierkaart werpt, wordt duidelijk waar de Amerikaanse bijnaam vandaan komt. In de Verzekering tegen de Grote Dorst biedt tientallen lambieken, oude geuzes en krieken aan. Enkel open zijn op zondag van 10u tot 13u30 en zo geliefd zijn, bewijst hoezeer dit een uniek biercafé is.

De Oude Geuze Boon wordt zeer correct geserveerd. De zon schijnt door mijn authentieke geuzeglas en geeft het goudgele bier van 7% een mooie glans. In de neus merk ik het al, dit is een echte geuze. Zalig zuur met toetsen van druiven en pompelmoes in de smaak. Voor 90% bestaande uit lambiek van 18 maanden oud is dit een klassebak onder de geuzes.

En oude geuze is nog gezond ook! Het bier bevat zo weinig suiker, daar deze allemaal vergist werd, dat het bier ook mag gedronken worden door diabetici. Met nog een paar andere oude geuzes in de kelder mag deze zwoele zomer voor mij gerust blijven duren.

broodjeplattekaas_web
Oude Geuze Boon combineert goed bij een boterham met platte kaas, bieslook en radijs. Dit hapje is trouwens een klassieker uit het Pajottenland. Ook bij oesters is de oude geuze een aanrader.

Brouwerij Boon | Fonteinstraat 65 | 1502 Lembeek
Tel. +32 (0)2 356 66 44 | E-mail: info@boon.be
Website: www.boon.be

In de Verzekering tegen de Grote Dorst | Frans Baetensstraat 45 | 1750 Eizeringen (Lennik)
Tel. +32 (0)2 532 58 58| mail@dorst.be
Website: www.dorst.be
Elke zondag open van 10u tot 13u30.

Tekst: © Sofie Vanrafelghem

In dit artikel: , , , , café