Waarom bier uit een flesje beter smaakt

bier-uit-flesje-smaakt-beter

Het antwoord op deze wijdverspreide vraag ontrafeld!

We wisten het allemaal al vanaf onze eerste kennismaking met ons favoriete gerstenat: bier uit een flesje smaakt toch echt wel stukken beter dan bier uit een blikje. Maar waar komt dat verschil nu precies van?

Plastic vs glas

Misschien ben jij wel zo iemand die denkt dat het allemaal puur in ons hoofd zit: bier uit een flesje proeft net hetzelfde als bier uit een blikje, maar enkel het idee van het uit een blikje te drinken maakt het voor ons net iets minder aangenaam. En je blijkt nog meteen de nagel op de kop te slaan ook! Uit een onderzoek aan de universiteit van Oxford bleek dat er enkel een psychologisch verschil is. Wanneer je iets drinkt uit een plastic bekertje of blik, gaat je brein dit automatisch associëren met minder kwaliteit. Net het omgekeerde is waar wanneer je iets drinkt uit een zwaar glas of een flesje: dit wordt meteen als kwaliteitsvol ervaren.

Een psychologische nasmaak

Het verschil tussen bier uit een blikje en bier uit een flesje ligt dus puur aan het gevoel in je hand. Wanneer je iets zwaar vast hebt, gaat het beter smaken dan iets met minder gewicht, ook al is er voor onze smaakpapillen eigenlijk geen enkel verschil. Het is dus puur psychologisch, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat het verschil niet bestaat! Je hersenen hechten zoveel waarde aan het gevoel in je hand, dat het wel degelijk anders smaakt.

Als je dat bier echter kan nuttigen met je vrienden in je favoriete café en in het daarvoor voorziene glas, is de smaak natuurlijk des te beter!

In dit artikel: , , café