bier review: Surfine

surfine

Op de laatste opendeurdag (half september 2014) bij Dubuisson -de brouwerij van het huisbier Cuvée des Trolls- werd een “nieuw” bier gelanceerd: de herboren Surfine. Daarom ben ik nog eens ter plaatse gegaan. Ik moet toegeven dat ik direct verkocht was en het bier ook een erg geslaagde saison vond. De patron van de Trollekelder is nu wellicht een van de eersten in de Oost-Vlaamse Horeca die dit bier op zijn kaart heeft gezet. 
Over het bier: Surfine is een Belgische saison, dus een donkerblond bier van hoge gisting met 6% alcohol en driemaal gegist (waarvan de laatste een ‘spontane’ gisting is).Tenslotte is het bier ook hergist op fles, ongefilterd, en niet gepasteuriseerd.
 Gebrouwen met putwater, drie verschillende gisten, drie verschillende mouten en drie Belgische hoppen kreeg Surfine verschillende aroma’s: groene hop en floraal.

Over de smaak kan je veel zeggen: Surfine smaakt zachtmoutig, verfrissend en floraal. Je smaakt een hint van citrus(zeste), bitter gehopt en fruitige toetsen, met een zeer droge nasmaak. Kortom: een lekker frisse & hopbittere dorstlesser, al krijg je er wel dorst van… naar meer! Surfine is een ideaal biertje voor de lente en de zomer, wel moet je voorzichtig inschenken want het bier schuimt weelderig!
Wist-je-datje: Surfine was van 1930 tot 1955 het meest populaire bier van Brasserie Dubuisson, zij het als amberkleurige Spéciale Belge. Toen brouwer Hugues Dubuisson anno 2013 opnieuw op het oude ‘vintage’ logo stuitte, was hij meteen verkocht. Hij kwam met het idee dit bier terug op de markt te brengen, voortaan als saison. Het etiket geeft de look van destijds weer en draagt het ‘Belgian Family Brewers’- & ‘Belgische hop’-logo.

Geroen, 23 april 2015.

In dit artikel: , , café