Bier van de maand september: Gruut Amber

Bier van de maand, september, Gruut Amber, Stadsbrouwerij Gruut

Met de Stadsbrouwerij Gent in de kijker, konden we het niet laten om Gruut Amber als bier van de maand te kiezen. Het is niet zomaar een biertje, het is een Amber Ale met Gruut kruiden. Als Gentenaar mogen we trots zijn op onze eigen stadsbieren. Er zijn 5 Gruutbieren: Amber, Blond, Bruin, Wit en Inferno. Een bier om trots op te zijn!

De naam Gruut is afkomstig van de benaming van de kruiden die men in de Middeleeuwen gebruikte om het bier te brouwen. Het bier werd toen op smaak gebracht met “Gruyt of Gruut”. Deze methode wordt nog steeds gebruikt vandaag. Het bier is niet gemaakt met de typische bieringredienten zoals hop maar met een kruidenmengsel vandaar ook de specifieke smaak van het Gruut Amber bier.

Deze maand opteerden we voor Amber bier. De Gruut Amber bestaat uit een speciale selectie van 4 mouten en werd gecombineerd met de Gruut kruiden. Hierdoor verkrijg je een gebalanceerde, peperachtige droogheid met in de afdronk een vermoeden van zure sinaas. Het bier werd gebrouwen op de oude Engelse methode zoals het een echte pale ale betaamt. In dit proces worden geen extra suikers toegevoegd.

De Gruut Amber is verkrijgbaar in 33cl en bevat 6,6% alc.

 

In dit artikel: , , , , , , , , , , , café