Bier volgens eeuwenoud recept

Bier: het lijkt wel een van de weinige zekerheden van deze wereld. Want duizenden en duizenden jaren voordat wij op deze aardbol verschenen, was het goedje al rijkelijk in omloop. Hoe dat bier dan zovele jaren geleden proefde, hoor ik je hardop denken. Die vraag werd ook gesteld door ene Patrick McGovern, archeoloog en recent ook bierbrouwer. In samenwerking met een lokale brouwerij in de VS heeft hij het recept van een reeks eeuwenoude bieren gereconstrueerd.

Nieuwe kijk, oud bier

McGovern gaat met het bier aan de slag door antieke kruiken te analyseren. Door de moleculen in die kruiken te onderzoeken, kan hij reconstrueren hoe het bier dat jaren geleden in die kruiken zat, geproefd moet hebben. Zo ontdekte hij onder andere een oud Egyptisch bier van ongeveer 2700 jaar geleden, dat gemaakt werd van saffraan, muskaatdruiven en honing. En dit is niet eens het oudste recept dat hij heeft nagemaakt: een bier van 9000 jaar oud uit China is ook door hem heruitgevonden. De bierresten voor het Egyptische recept vond hij in een kruik gedragen door koning Midas van Frygië in zijn graf. Begrijpelijk dat deze oude koning zelfs tot na zijn dood zijn favoriete biertje bij hem wou dragen.

Antieke technieken

Aan de hand van deze gegevens maakt Patrick McGovern, in samenwerking met de brouwerij, een recept om het bier zo goed mogelijk te kunnen namaken. Vele kruiden die wij vandaag de dag helemaal niet met bier associëren (denk bijvoorbeeld aan thijm, kamille of oregano) werden vroeger vaak bij de bereiding van bier gebruikt. Maar niet enkel de ingrediënten zijn anders, ook de bereidingswijze, en ook die wordt zo precies mogelijk nagevolgd. Zo werd het bier bijvoorbeeld onder veel hogere temperaturen gemaakt, zodat de ingrediënten goed konden karameliseren.

Het bier is helaas niet te verkrijgen in de Trollekelder, maar laten we op dit historische biernieuws toch samen een (ietwat recenter) biertje drinken!

In dit artikel: , , , , , , , , , , , , , café