Bierbrouwende trollen

Recent ontdekte grottekeningen

Monniken hebben het bier brouwen uitgevonden. Tenminste, dat is tot nu toe altijd voor waar aangenomen. Onlangs ontdekte grottekeningen in de Belgische Ardennen vertellen een heel ander verhaal.

Bioloog en fotograaf Albert Van Gent heeft in de Belgische Ardennen een uitzonderlijke vondst gedaan die de geschiedenis van ons bier totaal overhoop kan gooien. Van Gent was een grot in getrokken om het gedrag van een populatie vleermuizen te fotograferen. Op de wanden van de grot vond Van Gent verschillende tekeningen die door kinderen gemaakt leken. “De afbeeldingen deden me een beetje aan trollen denken,” aldus Van Gent. “Naast het fotograferen van vleermuizen heb ik nog een hobby: trollenbeeldjes verzamelen. Mijn hele tuin staat er vol mee. Omdat maar weinig mensen mij begrijpen, dacht ik eerst dat ik in de maling werd genomen.”

Toch heeft Van Gent foto’s van de tekeningen gemaakt, die hij later heeft opgestuurd naar de VVA, de Vereniging van Vlaamse Archeologen. Bij de VVA dacht men eerst ook aan een grap, maar na de afbeeldingen eens goed te hebben bekeken, kwam men tot de conclusie dat dit weleens een vondst van wereldbelang zou kunnen zijn.

De afbeelding lijkt in eerste instantie op holbewoners die eten aan het bereiden zijn. Maar bij nadere bestudering blijkt dat het een aantal trollen voorstelt die bier aan het brouwen zijn. Archeologen van de VVA zijn naar de grot in de Ardennen getrokken om de vondst op echtheid te controleren. Er worden monsters van de verf genomen, waarvan dan de ouderdom bepaald kan worden.

Als de grottekeningen echt blijken te zijn, dan haalt dat de claim van de kerk op de uitvinding van het bier onderuit. Het voorname ambacht van het bier brouwen is niet door heiligen uitgevonden, maar door trollen. De paus zal hier zeker niet content mee zijn.

In dit artikel: , , , , , café