De Oscars van de biercultuur zijn er met 12 Belgische bieren in de lijst!

De website ratebeer.com heeft haar jaarlijkse lijst van honderd beste bieren ter wereld gepubliceerd. Goed nieuws, want er staan twaalf Belgische bieren in de top-100. Slecht nieuws, want Westvleteren XII is van zijn troon gestoten door Toppling Goliath Kentucky Brunch, een Amerikaans bier. En een café uit Lennik is verkozen tot ’s werelds beste bierbestemming. Daar klinken we op!

De Belgische bierlijst

Een ramp is het niet. Westvleteren XII staat nog steeds tweede, maar het knaagt toch. Al zullen de vrome paters van de Sint-Sixtusabdij dat nooit met zoveel woorden zeggen. Het zal weinig bierliefhebbers verwonderen dat vier trappisten, twee van Rochefort (8 en 10) en twee van Westvleterens (Extra 8 en dus de 12) in de lijst staan. Trouwens, er zit iets in het water, daar in Vleteren, want ook de Struise Brouwers uit Oostvleteren doen het ronduit uitstekend. Zij hebben maar liefst vier bieren in de top-100. Naast Struise Pannepot (wat een heerlijke naam toch) viel ook hun Pannepot Grand Reserva, Pannepot Reserva en Struise Black Albert in de prijzen.

Fruitbieren

Een vaste waarde als Sint Bernardus Abt 12 scoort altijd hoog in dergelijke tops. Ook de Belgische fruitbieren staan traditioneel hoog aangeschreven. Liefst drie staan in er de top-100: Hommage 3 Fonteinen, een frambozengeuze; Cantillon Lou Pepe Pure Kriek en Rodenbach Caractère Rouge; een roodbruin degustatiebier dat met krieken, frambozen en veenbessen wordt geproduceerd. Voorwaar een knap en vooral lekker lijstje.

Dat er in België goede biercafés zijn, hoef ik de trouwe bezoeker van de Trollekelder niet te vertellen. Maar die gasten van ratebeer hebben ook nagaan welke de beste bierbestemming is. En daar kwam het biercafé In de Verzekering tegen de Grote Dorst als grote winnaar uit de bus. Voor je je bier laat staan en ijlings richting Lennik gaat: het cafe met de lange naam is enkel op zondagochtend open. Speciaal voor de mensen die van de hoogmis komen!

In dit artikel: , , , , , , , , , , , , , , , café