Getapte bieren versus bieren uit fles

Getapt bier uit de Trollekelder Gent

Het is al lang geen discussie meer. Bier van het vat smaakt anders dan exact hetzelfde bier dat uit een flesje komt. Welke het lekkerste is? ‘De gustibus et coloribus non est disputandum’, klinkt het geleerd in het Latijn. Oftewel: over smaken en kleuren valt niet te discussiëren.

Sommigen zweren trouw aan bier van het vat, anderen geven de voorkeur aan bier uit flessen. Natuurlijk hangt veel af van jouw persoonlijke voorkeur, maar af en toe hangt het ook af van het soort bier zelf. Sommigen zijn bedoeld om te rijpen op fles, en zullen dus ook beter smaken als ze uit een fles komen dan wanneer ze vers getapt worden. Om het even concreet te maken: Orval wordt gezien (en geproefd) als een bier dat beter een jaartje of twee op fles rijpt.

De wetenschap moeit zich

Algemeen beschouwd lijkt de wetenschap het niet eens te zijn met het feit dat bieren in fles lekkerder smaken dan de getapte variant. Wetenschappers in witte laboratoriumjassen hebben twee redenen gevonden waarom de voorkeur naar bieren van het vat zou moeten uitgaan.

Ten eerste zit er in een vat minder lucht per hoeveelheid bier, wat er voor zorgt dat er minder oxidatie optreedt. Een tweede reden waarom de wetenschap de voorkeur lijkt te geven aan vatbieren is omdat ze in de meeste gevallen de hele tijd gekoeld blijven. Van brouwer tot jij van je glas nipt, de temperatuur blijft meestal vijf graden celcius. Bij flessen is dat veel minder het geval. Het continue opwarmen en afkoelen heeft een grote, negatieve invloed op de smaak.

Vanavond niet, schat

Veel mensen klagen dat ze sneller hoofdpijn krijgen van getapt bier dan van bier uit een flesje. Geloof het of niet, toch zit er enige grond van waarheid in. En neen, het heeft niets met het alcoholpercentage te maken, maar wel met CO2. Om druk te zetten op een vat wordt er extra koolstofdioxide in het vat gepompt. Hoe meer CO2 in de hersenen, hoe groter de hoofdpijn.

Het verdict?

Als het van ons afhangt, dan opteren we altijd voor bier van het vat. Simpel weg om het feit dat bieren op vat zeldzamer zijn dan bieren op fles die je in elk zichzelf respecterend café kan vinden.

In dit artikel: , , , café