Hop met dat bier! Zo brouw je een eigen biertje

tarwe

Je eigen bier brouwen is voor velen onder ons nog altijd een kinderdroom, maar dankzij sommige startpakketten zou het een fluitje van een cent moeten zijn.

Twee gistemmers, aftapkraan, waterslot, ontsmettingsmateriaal, kroonkurkapparaat, kroonkurken en een dichtheidsmeter. Dat is het materiaal waarmee er aan de slag gegaan kan worden in het starterspakket Brewferm bierkit Diabolo. Zorg er wel voor dat alle materiaal steriel is want de kleinste besmetting kan het gistproces helemaal naar de haaien helpen.

mengsel

Het Brewferm Startpakket Deluxe heb je bij Brouwland voor 73,45 euro. Bierkit Diabolo is te koop voor 14,95 euro.

Poetsen, poetsen, poetsen

Na een grondige poetsbeurt kan het echte werk beginnen. Het bierconcentraat uit het pakket mag au bain marie opwarmen en samen met een liter warm water in het gistvat. Voeg dan een suikerwateroplossing van 2 liter toe, waarna je het mengsel met koud water laat afkoeken tot 20 graden.

De gist mag oplossen in een glas water van ongeveer 25 graden Celsius en wordt bij het mengsel gevoegd. Daarna moet het gistvat met het aftapkraantje dicht en met het waterslot op het deksel van het vat breng je het naar een warme kamer. Tien dagen mag het mengsel dan gisten.

Ontsnappende waterbelletjes

De eerste dag zal het vat bol staan en zullen er bijna voortdurend waterbelletjes uit het waterslot ontsnappen. Na tien dagen zou er geen activiteit meer mogen zijn in het waterslot en wordt het bier dan zonder bezinksel overgeheveld naar een proper vat. Nadien mag het een tijdje rusten in een koele kamer.

Na een kleine rustperiode dient er een nieuwe hoeveelheid suiker aan het bier toegevoegd te worden. Die suiker zal voor de nodige bubbels zorgen. Eens dat gebeurd is, is het gesuikerd bier klaar om gebotteld te worden.

Wachten geblazen

Na de botteling is het wachten geblazen en zal je geduld een eerste keer op de proef gesteld worden. De flesjes bier moeten eerst 5 dagen in een warme ruimte staan. Na die 5 dagen wachten, wordt jouw geduld andermaal stevig getest. Maar liefst zes weken moet het bier daarna rijpen in een koele kelder.

En daarna? Wel, daarna is jouw eigen brouwsel klaar om geproefd te worden. Als je geen zin hebt om zes weken te wachten op jouw eigen mengsel, kom dan maar langs in de Trollekelder. Vijf minuten wachten en je hebt één van onze 200 hoppige bieren voor je neus staan!

In dit artikel: , , , , café