Gent ontwaakt weer

bram leunis

En zo zit de eerste maand van het jaar er weer op. Altijd wat wazig, januari, met de permanente katers van de vele nieuwjaarsrecepties, de eerste desillusies van gefaalde voornemens en de leegte na de feestdagen of tijdens de blokdagen. Nee, januari is niet de beste maand van het jaar. Maar gelukkig zijn de donkerste dagen van de winter achter de rug. Tijd voor een nieuw begin en een hoopvolle vooruitblik naar een fantastisch jaar!

Want naarmate de dagen opnieuw langer worden, krijgt ook het leven hier in de stad een nieuwe boost. Nog even door de resterende wintermaanden bijten en voor je het weet bespeur je in het Keizerpark of aan de Watersportbaan weer de geur van geburenkruid (Provençaalse kruiden die speciaal op de hete kolen van een barbecue worden gestrooid, om de buren jaloers te maken met de geur) komende van de eerste moedige barbecue’ers. En het duurt vast ook niet lang meer voor de eerste terrasjes in het centrum worden opgezet. De eerste weken enkel voor de moedigen die, gewapend met muts en dekentjes, de lentekou trotseren om toch maar van die eerste zonnestralen te kunnen genieten. Maar naarmate de zon hoger klimt, zullen ook zij moeten vechten voor een plaatsje met zicht op de Korenlei.

De studenten zullen ook weer buiten komen om ontspanning te zoeken langs de oevers van de Graslei of om nietsvermoedende voorbijgangers in de Jozef Plateaustraat ongevraagd af te koelen met stiekeme waterballonnen.

Hoe dan ook: voor het zover is, moeten we dus nog even met z’n allen de laatste wintermaanden door. Gelukkig kunnen Gentenaars die nuttig doorbrengen door met z’n allen de Reep uit te graven. Tegen de zomer? Moet lukken!

Bram Leunis

In dit artikel: , , café