Het geheime ingrediënt van bier onthuld

Vergeet hop, mout of gerst! Een belangrijk deel van de smaak van bier is blijkbaar niet afkomstig van hop of mout. Natuurlijk is Belgische biertraditie ook van betekenis, of het feit de we hier zo’n gezellige biertempels zoals De Trollekelder hebben. Maar toch is er een Secret Ingredient.

Waard, voor ons nog een rondje gist!

Gist blijkt het geheim te zijn van een lekker bier. Dat hebben Leuvense onderzoekers uitgevlooid. Dat het onderzoek net in Leuven plaatsvond, stad van AB-Inbev; brouwerij van lekkere pintjes als Budweiser, Stella Artois of Corona, wordt door de universiteit als puur toeval afgedaan.

Bier bevat gistcellen die stoffen aanmaken die de geur van vruchten imiteren. De geur trekt (fruit)vliegjes aan, maar zorgt er ook voor dat we een fruitig aroma ervaren. “De invloed van gist bij het brouwen van bier is lange tijd onderschat,” zegt onderzoeker Kevin Verstrepen van de KULeuven. Onderzoek heeft aangetoond dat de keuze voor een bepaalde gistsoorten een grote invloed heeft op het verschil in smaak tussen verschillende soorten bier of wijn.

Kleine ontgoocheling voor Belgische bierliefhebber

De gist zet die suikers om in koolzuurgas, alcohol en aromastoffen. “Die door de gistcellen geproduceerde aromastoffen zijn erg aantrekkelijk voor zowel vliegen als mensen en maken dat we bier zo lekker vinden”.

Vroeger werd veel belang gehecht aan bodemverschillen of regiospecifieke gisten. Met andere woorden: vroeger dachten we dat Belgisch bier zo goed was omdát het Belgisch was. Volgens Verstrepen is dat maar ten dele waar. “De gistkeuze is zelfs maar deels verantwoordelijk voor het ‘terroir’, het verband tussen de omgevingsfactoren van de wijnstok en de smaak van de wijn.” Of de smaak van het bier, in ons geval.

Bron foto: wisegeek.com

In dit artikel: , , , , , , , , , café