Oud bier is nog steeds goed bier

houdbaarheid, bier, drinken, drank, goed bier

Biertjes die in de kast of kelder blijven staan tot de houdbaarheidsdatum verstreken is, het overkomt de beste onder ons. Maar dat wil niet zeggen dat je het flesje daarna, terwijl je jezelf met betraande ogen de schuld geeft, moet leeggieten in de gootsteen. Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid.

Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden. Vooral bij pilsbier is dit het geval. Toegegeven, troebele pintjes drinken doet niemand graag, maar het kan dus op zich geen kwaad.

Wie bier een tijdje wil bewaren, doet dit best in een koele en donkere ruimte. Bier is namelijk gevoelig voor licht en bij langdurige blootstelling aan UV-licht krijgt het bier een andere smaak. In een te warme ruimte verloopt het oxidatieproces ook een stuk sneller dan bij lagere temperaturen. Oxidatie ontstaat door de opslag van zuurstof in het bier en doet afbreuk aan de smaak. Het bier dat het best bewaard heeft een hergisting in de fles, zoals ons bier van de maand Corsendonk Agnus. Bij hergisting verbruikt het gist alle zuurstof in de fles, waardoor oxidatie niet meer mogelijk is. Daardoor blijft de smaak van het bier ook behouden. Voor wie nu op zoek gaat naar de houdbaarheidsdatum van zijn flesje, geen zorgen, in de Trollekelder is al ons bier vers en houdbaar tot het gedronken wordt!

Bron foto: vonbloghausen.wordpress.com

In dit artikel: , , , , café