Bier review: N’Ice Chouffe

kerstbier, winterbier, n'ice chouffe, chouffe

Chouffe N’Ice is te verkrijgen in flessen van 75cl en 33cl en heeft een alcoholpercentage van 9%. Het is een herfstbruin biertje met een dikke schuimlaag, zoete toetsen en gedroogd fruit in het aroma en volmondig, zachtkruidig qua smaak. De ideale combinatie van mout, hop en kruiden. Een zalig kerstbiertje dat je van binnenuit verwarmt op koude avonden. Een aanrader!

Je vraagt je ongetwijfeld af hoe dit kerstbier aan zijn geniale naam komt? In 1993 wilde Chris Bauweraerts met zijn schoonbroer Pierre Gobron een zwaar winterbier maken. Chris had het niet zo voor de term ‘kerstbier’. Na 27 december drinkt volgens hem niemand nog iets wat als kerstbier geklasseerd staat. En dat terwijl het in de Ardennen zeker tot eind februari hard wintert.

De vele reizen van Chris naar Québec brachten de oplossing. La Chouffe werd immers onder licentie gebrouwen in Montréal. Een van zijn vrienden daar, ook een brouwer, suggereerde de naam ‘Chouffe N’Ice’. Dit kan twee dingen betekenen: “a nice beer” of een “ice beer”, zoals een brouwerij uit Niagara Falls in de VS had gemaakt. Et voilà, a star was born.

Chouffe N’Ice werd meteen een succes. Het kwam in kleine volumes uit de mysterieuze Vallée Des Fées en was duidelijk een atypisch eindejaarsbiertje. Het werd later naar België overgebracht en gebrouwen in Brasserie d’Achouffe in het dorp Achouffe in de Ardennen. In 2006 werd de brouwerij overgenomen door Duvel Moortgat. Omdat deze brouwerij geen kerst- of eindejaarsbier in het gamma had, mocht Chouffe N’Ice blijven. Maar de echte reden dat Chouffe N’Ice nog steeds gebrouwen wordt, is natuurlijk vooral omdat het één van de betere kerstbieren in het assortiment is.

In dit artikel: , , , , café