Brouwerij in de kijker: Brouwerij Van Honsebrouck

kasteel, kasteelbier, Van Honsebrouck, brouwerij

Heb je al eens een Kasteelbier gedronken, of een Saint-Louis, een Brigand of een Bacchus? Dan heb je een bier gedronken van Brouwerij Van Honsebrouck. De brouwerij, die dit jaar 115 kaarsjes mag uitblazen, zit diep geworteld in het West-Vlaamse Ingelmunster. De brouwerij staat vooral bekend om zijn Kasteelgamma, maar het zou zonde zijn als je de andere bieren van deze brouwerij niet kent.

Eigenlijk begint het verhaal van brouwerij Van Honsebrouck al vroeger. Met de geboorte van stamvader Amandus Van Honsebrouck in 1811. Hij werd én boer, én burgemeester, én brouwer. Een unieke cumul, zouden we nu zeggen, maar in die tijd was dat niet zo uitzonderlijk. In 1900 richt zoon Emile de brouwerij Sint-Jozef op. De komst van de derde generatie, Paul en Ernest, luidde de introductie van de bieren van lage gisting in: zoals bock, export en pils.

Vaarwel pilsbier

In 1955 neemt Luc, de vierde generatie intussen, de drastische beslissing om geen pilsbier meer te brouwen, maar enkel nog speciale bieren zoals Vlaams oud bruin Bacchus en het kriekbier Saint-Louis. Die beslissing was de goede. Brouwerij Van Honsebrouck wordt een van de grootste gueuzeproducenten van België. Onder meer dankzij de sponsoring van Club Brugge (met Saint-Louis) verwerft het bier én de brouwerij nationale faam. Rond de jaren tachtig groeit de vraag naar zware blonde bieren, en dus lanceert Van Honsebrouck Brigand, een zwaar bier (9%) dat hergist op fles.

(Kasteel)bier

De aankoop van het kasteel van Ingelmunster was een nieuwe mijlpaal voor de brouwerij. In de jaren negentig zijn de abdijbieren ongekend populair, dus lanceert brouwerij Van Honsebrouck Kasteelbier Donker. Later wordt het Kasteelgamma uitgebreid met een Tripel, Rouge, Blond en tenslotte Hoppy. Met Xavier neemt de 5de generatie de brouwerij over. Om dat te vieren wordt Cuvée du Château op de markt gebracht in 2009. Met Trignac lanceert Van Honsebrouck een premium degustatiebier: Het is Kasteel Tripel, gerijpt op gebruikte cognacvaten. Tenslotte zal In 2017 Passchendaele geïntroduceerd worden, een bier ter nagedachtenis van de slag bij Passchendaele.

In dit artikel: , , , , , , , , , , , café