De stamgast

Column, Trollekrant, Trollekelder, Luis Van Riet, De Stamgast

De biercultuur floreert, en daarbij ook de Trollekelder. Van her en der mogen wij biertoeristen begroeten in onze kroeg. Op zoek naar dat wat thuis niet te verkrijgen is. Met open armen worden deze nomaden verwelkomd, daar zij kwistig fooi geven, en al eens een maaltijd durven vervangen door twee porties kaas en een droge worst. En ook de student, die menig bier van de maand in zijn bek giet alvorens het elders bont te maken, is stilaan onderdeel van het meubilair. Of het nu bierkenners, bierliefhebbers of bierdrinkers zijn, de deur staat altijd open.

Maar in deze tijden van moordende concurrentie, waar alles eraan gedaan wordt om nieuw cliënteel te lokken, is het soms al te makkelijk om de parels van ons trollehuis over ’t hoofd te zien. De stamgast is, en zal altijd, het kloppend hart van onze kroeg blijven. De stamgast heeft menig Patron overleefd. Hij denkt mijmerend terug aan toen er nog mocht gerookt worden. Stilzwijgend drinkt hij een Westmalle aan tafel 4, een Sint Bernardus aan het raam of een Duvel aan de toog. Soms komt hij na sluitingstijd met grote ogen vragen achter die laatste Hoegaarden of witte Chimay. De barman kent hij bij naam en toenaam, en van de Patron weet hij soms meer dan goed is.

Dus beste stamgast, die ongetwijfeld reikhalzend uitkijkt naar de nieuwe editie van de trollekrant en eerstklaps de pagina openslaat op de maandelijkse column, zie dit als een blijk van appreciatie voor uw jarenlange trouw. En dat er nog vele jaren mogen komen.

Luis

In dit artikel: , , , , , , café