Verslag eerste bierproeverij & vooruitblik op de tweede

Geroen, Geroen Vansteenbrugge, bierdegustatie, degustatie, proeverij, bierproeverij, Trollekelder, bier

Op woensdag 2 oktober vond in café de Trollekelder de eerste bierdegustatie plaats. Een avond om niet snel te vergeten. Geroen Vansteenbrugge liet de deelnemers kennis maken met zes Belgische Abdijbieren waarvan er bovendien maar twee op de drankkaart staan. Deze bieren hebben nu voor ons geen geheimen meer. Het werd een leerrijke en gezellige avond waar iedereen het bijzonder naar zijn zin had.

Trollekelder, bier, bierdegustatie, degustatie, proeverij, bierproeverij, Gent, biercaféEr kwamen een dertigtal mensen van alle leeftijden opdagen voor de eerste bierproeverij, daarmee was de eerste bierdegustatie volzet. Ook de vrouwen waren goed vertegenwoordigd. Nadat iedereen een plaatsje had gevonden, ging bierkenner Geroen van start met een blindproeverij. “Ik wil jullie aantonen dat niet elk blond Abdijbier dezelfde smaak heeft,” verklaarde hij. En gelijk had hij. De smaak van Abbaye de Forest won het van die van Ename blond. “De sfeer zat er meteen goed in,” getuigde Kris Wynant, lid van de Gentse biervereniging.

Na deze blinde test volgden nog twee andere lekkere biertjes: de gedurfde Petrus Aged Pale en de Saint-Martin Brune die op bijzonder veel bijval kon rekenen.

Trollekelder, biercafé, bier, degustatie, bierdegustatie, proeverij, bierproeverij, Geroen, Geroen VansteenbruggeGeroen gaf naast wat uitleg over de bieren, ook meer informatie over de andere bieren van de besproken brouwerijen. Verder ging hij ook dieper in op wat Abdijbieren nu precies zijn. Isebelle Cannoot, een van de aanwezige vrouwen, verklaarde achterfa: “Je komt in de eerste plaats naar ee degustatie om te proeven en te genieten. Maar als je dan nog iets extra over die bieren te weten komt, is dat mooi meegenomen.” Na deze uiteenzetting moest de meester natuurlijk gaan testen of zijn leerlingen wel goed hadden opgelet. Er volgde een quiz waarbij de winnaar een kus van de juffrouw kreeg en een mand vol lekkere Abdijbieren. Toen was het tijd voor een pauze.

Trollekelder, biercafé, bier, bierdegustatie, degustatie, proeverij, bierproeverij, Geroen, Geroen VansteenbruggeIn het tweede deel kwamen nog het Bier van de Maand in café de Trollekelder aan bod, de Maredsous Tripel, en het minder bekende Val Dieu Grand Cru. Dit laatste bier was voor Kris Wynant “de spreekwoordelijke kers op de taart”. Ook het bierbrood werd erg gesmaakt. “Bierbrood eet je tussen het proeven door om de smaakpapillen te neutraliseren.” Een leuk weetje om te onthouden.

Trollekelder, biercafé, bier, bierdegustatie, degustatie, bierproeverij, proeverijNa de bierdegustatie werd Geroen bedankt met een luid applaus en kregen alle deelnemers nog de kans om vragen te stellen. Nadien werd er lustig nagepraat en werden nog een aantal biertjes van de Trollekelder uitgeprobeerd. “Over smaken en kleuren valt niet te discussiëren,” stelde Kris vast, maar voegde daar nog snel aan toe: “tenzij met een lekker biertje in de hand van de drankkaart van de Trollekelder!”

De eerste bierdegustatiesessie was dus een groot succes, dat konden alle deelnemers wel beamen. Ook Geroen was erg tevreden over zijn enthousiast en leergierig publiek. Zeker voor herhaling vatbaar.

Tweede bierdegustatie: woensdag 6 november om 18u30

Wil je op de volgende bierproeverij aanwezig zijn? Dat kan. Op woensdag 6 november laat Geroen Vansteenbrugge je proeven van enkele minder bekende Trendybieren. Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt.

  • Prijs: 15,00 € Aantal:
  • 0,00 €

In dit artikel: , , , , , , , , , , , , , , , , , café