Bier review: Chimay Tripel

bier, Trollekelder, bier review, review, chimay, trappist, chimay tripel, witte chimay

Ook deze maand beoordeelt de West-Vlaamse bierkenner Geroen Vansteenbrugge een bier van de drankenkaart. Deze keer geeft hij ons zijn ongezouten mening over Chimay Tripel (33 cl, 8% vol alc.) en wat achtergrond informatie.

De weergoden zijn ons gunstig gestemd de laatste weken. Het is ‘s avonds nog heerlijk nagenieten op de terrasjes in Gent. En wat smaakt er beter dan een heerlijke Trappist? Zoals jullie misschien weten ben ik sinds 2005 in de ban geraakt van de Trappistenbieren van Chimay. Dus wat dacht u van een uitmuntende Chimay Tripel of witte Chimay?

In 1862 zijn de Trappistenpaters begonnen met de productie van Belgische trappistenbieren en -kazen. Tot vandaag hebben deze altijd een groot succes gekend dankzij hun karakter en kwaliteit. De monniken van Chimay brouwden hun eerste bier volgens een natuurlijk brouwproces. De gisting werd door Pater Theodoor afgezonderd en het water uit de putten onder de Abdij zorgen voor de basis van het Chimay bier. Chimay bieren zijn bieren met een complexe en harmonieuze aroma’s.

De witte Chimay is de jongste van de Chimaybieren. De bieren worden gebrouwd in de Abdij van Scourmont. De Trappisten leven een heel eenvoudig leven in gemeenschap. Handenarbeid maakt deel uit van hun roeping en zo sluit de productie van bier en kazen perfect aan op die eeuwenoude traditie.

En hoe smaakt de Chimay nu eigenlijk? Wel het bier zelf is qua uitzicht donkerblond tot lichtjes amberkleurig, licht gesluierd met een stevige schuimkraag. Het aroma wordt mee bepaald door de specifieke Chimay gist-stam met zoute mout, koriander, fruitig en een lichte citrussmaak. De fruitige toets komt van muskaatdruiven en -rozijnen en rijpe appels.

Deze Tripel is perfect in balans. U krijgt een eerste zoete indruk maar is toch een tikkeltje kruidig. Het is een uitstekende trappist die fruitigheid en de nodige hop bevat en aangenaam bitter in de finish. Deze Chimay wordt heel vaak in de keuken gebruikt bij bereidingen van diverse vis- en vleessoorten.

Laat je verleiden tot een heerlijke Trappist in de Trollekelder. Ik kan er alvast van genieten. Santé!

In dit artikel: , , , , , , , , , , café