Bier review: Duchesse de Bourgogne

Meer dan 200 bieren in de Trollekelder en u weet nog altijd niet wat te kiezen? Bierkenner Geroen biedt u eerste hulp bij twijfelgevallen en selecteert ‘een specialleke’.

De zomer nadert en de terrasjes van cafés worden lekker klaargestoomd voor dorstige klanten. Dit is de tijd wanneer een fris biertje onontbeerlijk is. Zeker als dat biertje Duchesse de Bourgogne is! Het zoete en fruitige smaak van de “Gravin van Bourgondië” zal je gegarandeerd bekoren en je doen smachten naar meer…

Duchesse de Bourgogne is een oud-Vlaamse ale van gemengde gisting die door Verhaeghe-Vichte brouwerij wordt gebrouwen. Ik mag er trots op zijn dat dit speciaal bier uit Vichte komt, mijn geboortedorp. Uiteraard is dit niet de enige reden waarom de Duchesse mij zo in de smaak is gevallen. Het robijnrood bier wordt volgens een traditionele West-Vlaamse methode gebrouwd en wie houdt er nu niet van een traditioneel biertje?

Men gebruikt diep gebrande mouten en overjaarse hop met een laag bitterheidsgehalte om het bier te brouwen. Na een lang proces van gisting en lagering, krijgt het bier een rustig plekje om ‘bij te komen’. Het krijgt maanden de tijd om te rijpen in eikenhouten vaten. De looistoffen die zich in die vaten bevinden, geven de Duchesse de Bourgogne haar fruitige toets.

Het bier heeft een alcoholgehalte van 6.2% en een densiteit van 16 Plato. De ideale serveertemperatuur ligt tussen 8 en 12°C, perfect om je tijdens een zonnig namiddag te verwennen.

Verhaeghe tracht al 129 jaar lang kwalitatief en lekker bier op de markt te brengen en ik moet eerlijk bekennen dat het aardig gelukt is! Duchesse de Bourgogne wordt niet alleen door de Belgische bierkenners geprezen, maar heeft ook harten veroverd van buitenlandse bierliefhebbers!

PS: Kijk eens naar het etiket op het flesje… Is dat geen schoon madammeke?

In dit artikel: , , , , , , , , café