Bier review: Mont des Cats

Mont des Cats

Elke maand laat de West-Vlaamse bierkenner Geroen Vansteenbrugge zijn licht schijnen over enkele biertjes op onze drankenkaart. Hij schenkt in, proeft en neemt zijn pen bij de hand. Deze maand beoordeelt hij voor ons Mont des Cats.

Nu de zon ons iets milder gezind begint te worden, het kwik gestaag stijgt en we af en toe een mooie zomerdag hebben, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om een licht trappistje te openen: het Franse Mont des Cats. Moet kunnen, toch?

De Abbaye de Ste-Marie de Mont des Cats ligt op een mooie, groene heuvelrug net over de grens in Frans Vlaanderen. Het is een streek die de fervente wandelaars ongetwijfeld al eens zijn gaan verkennen (if not: zeker doen dan). Vroeger werd er in de abdij van de Catsberg ook bier gebrouwen, maar de installaties werden op het eind van de Eerste Wereldoorlog gebombardeerd.

Nu, een kleine 100 jaar later, is er naast de trappistenkaas ook terug een bier: Mont des Cats. Maar in tegenstelling tot vroeger, wordt het vandaag in België gebrouwen de abdij van Scourmont. Abdij van Scourmont? Juist ja, dat is de abdij waar er ook Chimay gebrouwen wordt.

Genoeg geschiedenis. Tijd om het bier eens onder handen te nemen. Mont des Cat heeft een amber tot lichtbruine kleur met een rode schijn en een dikke beige schuimkraag. We ruiken vooral fruitige, zoete mouten, karamel, gist en zelfs een beetje hop op de achtergrond.

Eens genipt proeven we appelsien en vrij weinig citrus, karamel, geroosterde mout en er komt een aangename hopbittere toets naar boven. De nasmaak is vrij droog en heeft bittere noties. Een zeer aangename trappist.

Voor degenen die de trappist eens willen proberen: het is in België jammer genoeg niet overal te koop, enkel in de gespecialiseerde bierhandel. Maar geen nood want het staat gewoon op de kaart van jullie favoriete biercafé. Schol!

In dit artikel: , , , , , , , café