Bier review: Saison de Dottignies

brouwerij de ranke, saison de dottignies

Meer dan 200 bieren in de Trollekelder en u weet nog altijd niet wat te kiezen? Bierkenner Geroen biedt u eerste hulp bij twijfelgevallen en selecteert ‘een specialleke’. Deze keer is dat de Saison de Dottignies geworden. Een volmoutbier met een alcoholpercentage van 5,5 %. Elke bierliefhebber lijkt er wel een boontje voor te hebben, zo ook in ons café.

De Saison de Dottignies, gebrouwen bij Brouwerij De Ranke, is een mooi ongefilterd donkerblond bier met een stevige witte schuimlaag. Het bier heeft een kruidig aroma van hop en bloemen. Een medium body, vol van smaak maar toch licht om te drinken, zo zou je de Saison de Dottignies het beste kunnen omschrijven. Een duidelijke hophandtekening van Brouwerij De Ranke ontbreekt uiteraard ook niet. De typische smaak van Saison de Dottignies laat zich kenmerken door de bijzonder goede Belgische hop, bitterheid en een droog einde. Het gehopte bier haalt zijn bitterheid uit de volgende rassen: Challenger, Brewers Gold, Hallertau en Styrian Goldings, die hier in de regio Poperinge worden gekweekt. Steek dit bier maar eens in een blindproeverij: vele mensen zullen tijdens het degusteren van Saison de Dottignies denken aan Orval. Zeker de moeite waard om zelf eens de proef op de som te nemen!

Brouwerij De Ranke, waar sinds de jaren ’90 Saison de Dottignies gebrouwen wordt, is pas in 1994 uit de grond gestampt. De oprichters deden dit uit liefde voor het échte bier: overal rondom zich zagen ze oude, klassieke brouwerijen verdwijnen en de bijhorende bieren gingen daarbij mee de onbekendheid in. Ook de typische, bittere smaak van bier leek te verdwijnen en vervangen te worden door zoetere varianten. Daar moest iets aan gebeuren, dachten ze bij Brouwerij De Ranke, en daarom begonnen ze zelf met het brouwen van bier. Ze grepen terug naar de basics van het bierbrouwen: volgens de oeroude methode, met natuurlijke grondstoffen en de juiste hopverhoudingen. Door deze terugkeer waren ze eigenlijk zelfs hun tijd vooruit!

De Saison de Dottignies, een heerlijk terrasbier, kan ook binnen in ons café naar hartenlust gedronken worden. Schol!

Bron foto: brewedforthought.com

In dit artikel: , , , , , , , , , , , , , café