Bier van de maand: Christmas Verhaeghe

kerstbier, christmas verhaeghe, winterbier

Kerstmis! Straten met sfeerverlichting, warme glühwein, de gezellige kerstmarkt op de Korenmarkt, schaatsen onder de Stadshal, het reuzenrad op het Sint-Baafsplein. Geen sprake van een afschakelplan als het de kerstsfeer betreft! Voor echte trollen betekent de kerstperiode ook de terugkeer van de kerstbieren. Dit jaar zetten we Christmas Verhaeghe van Brouwerij Verhaeghe in de kijker.

Zéro-huit

Brouwerij Verhaeghe is nog een echte familiebrouwerij. Ontstaan in de 19de eeuw in Vichte, veel ups en downs gekend, maar toch heeft de brouwerij zich al die jaren fier overeind gehouden. Die downs waren vooral de twee oorlogen die de brouwerij meemaakte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog resulteerde de weigering van brouwer Paul Verhaeghe om bier te brouwen voor de Duitsers simpelweg in een ontmanteling van de installaties. En tijdens de Tweede Wereldoorlog was er dan weer een groot tekort een gerst. Daardoor kon enkel tafelbier gebrouwen worden, met een schandalig laag alcoholgehalte van 0,8%. Vandaar de bijnaam van die bier: zéro-huit.

Daarna bleef de brouwerij aandacht besteden aan de kwaliteitsverbetering van haar bestaande bieren en aan de creatie van hogere kwaliteitsbieren. Ze bleef echter regionaal gebonden aan haar West-Vlaamse roots. Die regionale binding belette de brouwerij niet om diverse prijzen weg te kapen. Onder meer de Vichtenaar en haar Echte Kriek vielen in de prijzen.

Christmas Verhaeghe

Vandaag is het motto nog steeds ‘minder maar beter bier’. De brouwerij brengt onder meer de Barbe-reeks op de markt en een Belgische ale met Cambrinus. Ook een bruin bier Duchesse de Bourgogne en het kerstbier Christmas Verhaeghe, een bier van een hogere categorie. De diep goudgele kleur is afkomstig van de licht gebrande moutsoorten. De kruidige hopsoorten zorgen dan weer voor de fris bittere smaak. Na het brouwproces wordt het bier voor een eerste keer gelagerd. Dit duurt zo’n twee weken. De tweede lagering zorgt voor een vollere smaak. Uiteindelijk is het bier klaar voor consumptie wanneer het een alcoholpercentage van 7,2% heeft bereikt.

In dit artikel: , , , , , , , café