Bier van de Maand: Cornet

Cornet - Bier van de maand Trollekerder Gent

Wie wat rondsurft (bvb Straffe Streekbieren via Facebook) komt wel eens meer dezelfde bieren tegen. Deze bieren worden vaak door de doorsnee consument in hun bierhart gesloten. Cornet is er zo eentje.

Dit is een relatief  nieuw bier van de Palmgroep en toch een bier dat er wat uitspringt tussen de andere in het ruime hedendaagse aanbod.

Zwaar blond bier van hoge gisting, gerijpt op eikenhouten vaten, met hergisting in de fles met een alcoholpercentage van 8,5 %. Het wordt gebrouwen met Gerstemout, tarwe, water, 2 hopsoorten -Saaz en Target-, suiker, gist.
Speciale geur die misschien voor enkelen niet direct uitnodigend is: nat hout, keldergeur, en in de verte toch wat fruit. De smaak is een gans ander verhaal: klein zoetje bij de startzachte druiventoets, hout, complex en volmondig ook, vanilletoets, en fijne bitterheid ook in de nasmaak. Voor velen een aangename kennismaking de eerste keer dat ze dit bier proeven.

De naam Cornet

De naam is een eerbetoon aan Theodoor Cornet die volgens de haardstedentelling van 1686 herbergier, brouwer en stoker van de Afspanning De Hoorn (Steenhuffel) was en tevens rentmeester van de graaf van Maldeghem-Steenhuffel, heer van Diepensteyn. Theodoor Cornet brouwde op vraag van de avontuurlijke graaf een bier. Dat werd op eikenhouten vaten in de kelders van Kasteel Diepensteyn bewaard. Dit diende als inspiratie voor deze Cornet. Het best te serveren op 7-9°C.

Cornet = om te genieten.

In dit artikel: , café