Bier van de maand: Hommelbier

hommelbier3-2

Hommelbier is een goudblond Belgisch bier dat sinds 1981 door brouwerij Van Eecke in Watou wordt gebrouwen. Voluit wordt dit bier ook Poperings Hommelbier genoemd.

Van Eecke brouwerij bestaat sinds 1629 en heeft heel wat meegemaakt. Zo werd het tijdens de Franse Revolutie helemaal verwoest en eenendertig jaar later door een lokale boer weer herbouwd. In 1962 belandde de brouwerij in de handen van de familie Leroy. Het was ook Karel Leroy die de populaire Poperings Hommelbier creëerde ter gelegenheid van de driejaarlijkse Hoppefeesten. Vandaag de dag is Van Eecke een succesvolle brouwerij die negen soorten bier produceert.

Wat is Hommelbier, en hoe smaakt het?

Hommelbier is ongefilterd bier van hoge gisting dat gebrouwen wordt op basis van drie soorten hop uit de streek van Poperinge. Dit soort bier heeft een alcoholpercentage van 7,5% en de densiteit, oftewel de zwaarte, van het bier bedraagt 16° Plato. Hommelbier ruikt erg naar hop, alcohol en honing. De sterk bittere hopsmaak is niet het enige wat je zal proeven bij het drinken van hommelbier. Ervaren bierproevers zullen de heerlijke smaak van honing, sinaasappelschil en komijn gegarandeerd opmerken, hoewel deze ingrediënten er niet eens in zitten. Deze fijne smaken zijn het gevolg van de hop die na de hoofdgisting wordt toegevoegd.

Hoe serveren?

Serveertemperatuur van hommelbier varieert tussen 6 en 8°C. Op café wordt het echter vaak bij 10°C en meer gedronken. De smaak gaat er niet van verloren. Bovendien vormen de gerechten van rode biet een geweldige combinatie met het hommelbier.

Winnaar

Dat hommelbier een favoriet is bij bierliefhebbers, hoeft niet gezegd te worden. In 2010 won het hommelbier twee zilveren medailles. Ene op de Monde Selection te Wiesbanden in de categorie E – “Special & Regional Beers” en de andere op Australian International Beer Awards in de categorie “Belgian and French Style ales packaged – A. Strong golden ale.”

Als je de volgende keer op café bent en je wilt iets nieuw proberen, moet je zeker voor hommelbier gaan. Hoewel hommelbier een bittere smaak heeft, kan het je leven zoet en kleurrijk maken. Zeker als je er twee pinten voor de prijs van één krijgt.

In dit artikel: , , , , , café