Brouwerij in de kijker: Brouwerij Bosteels

brouwerij bosteels, brouwerij in de kijker

Wie kent er Pauwel Kwak niet? Het Kwakbier dat geschonken wordt in een ‘koetsiersglas’ is beroemd tot ver buiten de Belgische grenzen. Maar de brouwerij uit Buggenhout heeft wel meer lekkers onder de stop. Zoals Tripel Karmeliet, een goud- tot bronskleurig bier en DeuS – Brut des Flandres, een sprankelend bier van hoge gisting.

Of Napoleon het bier geproefd heeft, weten we niet. Maar het zou best kunnen, want de bouwerij was er al te zijner tijde. Evarist Bosteels richtte in 1791 de brouwerij op en ze wordt al die jaren gerund door de familie Bosteels. Tegenwoordig staan Ivo en Antoine Bosteels aan het roer van de brouwerij.

Koetsiersglas

Hoe Pauwel Kwak aan zijn merkwaardige koetsiersglas kwam is een verhaal apart. Brouwer Pauwel Kwak was de bedenker van het glas. Omdat koetsiers hun koets onder geen beding onbeheerd mochten laten, liet de brouwer een speciaal glas blazen met een bolle onderkant, die in een houten houder geplaatst werd. Die houder werd vervolgens vastgemaakt aan de koets. Zo kon de koetsier multitasken: tegelijk drinken en werken! De Bob-campagnes waren in die tijd nog zeer verre toekomstmuziek.

Goddelijke granenbubbles

Pauwel Kwak is herkenbaar, speciaal en net zo eigenzinnig als de smaak van het bier zelf. Maar de brouwerij heeft nog meer parels. Zo wordt Tripel Karmeliet nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679. Karmeliet gebruikt drie graansoorten: tarwe, haver en gerst: nog steeds de gouden combinatie voor meergranentripels.

De goddelijke granenbubbles van DeuS – Brut des Flandres zijn het resultaat van een maandenlang bereidingsproces. Hierbij combineert de brouwerij het beste van twee productiemethodes. DeuS is ideaal als aperitief, digestief of bij het begeleiden van desserts of geraffineerde gerechten.

In dit artikel: , , , , , , café